Policie zatýkala v Islámské nadaci kvůli rasistické knize

Praha – Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. Důvodem je podezření z vydání a distribuce knihy, která šíří rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám. Údajně by mohlo jít o knihu Základy tauhídu – Islámský koncept Boha. Podle informací České televize zadržela policie deset až dvacet lidí. Není ale jasné, zda byli zadrženi kvůli podezření policie, nebo zda třeba u sebe neměli doklady.

Razie začala před začátkem páteční modlitby, na kterou se v centru sešla asi stovka lidí. Někteří návštěvníci modlitebny si na zásah policie stěžovali. Nechovala se prý podle řádu modlitebny a na místo vtrhla i v botech. Páteční modlitba má navíc pro muslimy zvláštní význam. Především ti, co pobývají v Česku už delší dobu, ale brali zásah policie jako běžnou kontrolu.

„Policie nás zajistila a lustrovala. Pořád jsme dostávali pokyn, abychom měli hlavu dole,“ popisoval novinářům zásah jeden z mužů. Po půl hodině policie propustila nemocné a malé děti, po další hodině i diplomaty. Jedním z účastníků zásahu byl i první tajemník indonéského velvyslanectví, který popsal, že dovnitř vešli ozbrojení policisté a řekli lidem v mešitě, aby si lehli na zem. „Někteří lidé s nimi chtěli diskutovat, oni ale diskutovat nechtěli,“ uvedl diplomat, kterého do mešity provázeli další členové ambasády.

Ostatní v mešitě nadále zůstávali. Zásah skončil až po čtyřech a půl hodinách. Policie tvrdí, že postupovala maximálně ohleduplně. „Snažíme se co nejméně zasáhnout do práv zúčastněných osob a samozřejmě do práva na svobodné vyznání,“ řekl ČT Hanták.

Policisté by údajně mohli v mešitách zasahovat kvůli knize Základy tauhídu – Islámský koncept Boha. Kniha patří v mnoha západních zemích mezi zakázanou literaturu. Bývalý muslim Lukáš Lhotan uvedl, že kvůli knize nedávno podal trestní oznámení. Podle něj jsou v ní extrémní muslimské názory a vydalo ji Ústředí muslimských obcí v ČR s Islámskou nadací.

Policie zatýkala v Islámské nadaci kvůlu rasistické knize (zdroj: ČT24)

Nejznámějším případem, kdy se policie a poté i soudy zabývaly prodejem kontroverzní knihy, bylo vydání nekomentovaného českého překladu díla Adolfa Hitlera Mein Kampf. Na trh přišlo s knihou v březnu 2000 nakladatelství Otakar II. vedené Michalem Zítkem, na kterého byla v listopadu 2000 podána obžaloba kvůli údajné podpoře a propagaci hnutí potlačujících lidská práva.

Soudy nejprve Zítka odsoudily k podmínce, v březnu 2005 ho ale Nejvyšší soud zprostil viny. V platnosti ovšem zůstala pokuta 60 000 korun, kterou vyměřil pražský městský soud internetovému prodejci Zítkem vydané knihy Vítu Vařákovi.

Vydáno pod