Zeman i Sobotka chtějí zvýšit minimální mzdu, odborářům slibují dialog

Praha - Sjezd odborářů poctili svou návštěvou špičky české politické scény. Před polednem vystoupil prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Oba sklidili potlesk za podporu zvýšení minimální mzdy od příštího roku o 500 korun či plnohodnotný sociální dialog - partneři budou moct vstoupit do procesu vládních rozhodnutí a komunikace by měla bezproblémově probíhat i s úřadem prezidenta. Opozice se na návrh zvýšení minimální mzdy dívá skrz prsty, zvýší to prý nezaměstnanost.

Prezident Zeman přijal pozvání na sjezd odborářů rád, již tradičně má s touto organizací dobré vztahy. Potvrdil, že s ČMKOS chce vést trvalý dialog. Ve svém vystoupení však zmínil i kritiku:

  • Klesá počet členů odborových svazů - tento trend členské základny se musí zvrátit.
  • Odbory v této zemi budou silné pouze tehdy, budou-li jednotné (narážel na odchod 19 tisíc zástupců zaměstnanců Škody Auto z Odborového svazu KOVO.)

Zvýšení minimální mzdy - podporováno vládou i prezidentem

Vláda připravuje zvýšení minimální mzdy od ledna příštího roku o 500 korun - na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Limit by se pak měl zvyšovat každý rok. „Lidé by měli mít motivaci chodit do práce a nežít na sociálních dávkách. Zvýšení tedy plně podporuji,“ podotkl na sjezdu i prezident Zeman.

„Chtěli bychom více přidat na minimální mzdě. Nejen o 500, ale více a více. Takovou částku jsme tady mohli mít dávno,“ řekl na jednání s premiérem nově zvolený předák ČMKOS Josef Středula.

Opozice vizi růstu minimální mzdy nesdílí

  • „Zvyšování minimální mzdy takto razantním způsobem je ve své podstatě útok proti těm nejslabším na pracovním trhu,“ řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podnikatelé podle něj budou muset nařízením vlády zvýšit mzdy nejméně kvalifikovaným zaměstnancům, avšak už zpravidla nemají kde šetřit, takže budou nuceni snížit jejich počet.
  • Podle ODS zvyšování minimální mzdy povede k propouštění těch nejméně kvalifikovaných zaměstnanců. „Sociálnědemokratická vláda tímto slibuje zvýšení nezaměstnanosti. V situaci, kdy se naše země potýká s jednou z nejvyšších nezaměstnaností ve své historii, vláda prostě nemůže nařídit podnikatelům další zvyšovaní minimální mzdy,“ podotkla Lenka Kohoutová, expertka ODS pro sociální oblast.
  • „Zvýšení minimální mzdy je výsledkem dohody zaměstnavatelů a odborářů. Vláda není v pozici toho, kdo by o navýšení měl rozhodnout bez dohody se sociálními partnery,“ doplnil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Sobotka: Obnovím plnohodnotný sociální dialog

"Cílem nové vlády je obnovit plnohodnotný sociální dialog. To neznamená, že vláda bude pouze informovat sociální partnery o tom, k jakým rozhodnutím dospěla. Plnohodnotný sociální dialog neznamená, že vláda bude pouze dávat na vědomí koncepční a zásadní rozhodnutí, která učinila. Plnohodnotný sociální dialog znamená, že sociální partneři, odbory i zaměstnavatelé budou mít možnost vstoupit do celého procesu vytváření vládních rozhodnutí," prohlásil premiér na sjezdu ČMKOS.

Odbory si zatím vládu pochvalují

K vládní ČSSD mají odbory blízko. Jednání s novým kabinetem si zatím pochvalují. Souhlasí s opatřeními, která chystá. Dobré vztahy mají i s hlavou státu.

Největší odborová centrála v zemi si už včera zvolila nové vedení. V jejím čele stanul dosavadní předák svazu KOVO Josef Středula. Nahradil Jaroslava Zavadila, který se loni stal poslancem ČSSD. (Čtěte více).

Nový předák ČMKOS Josef Středula
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Zeman trvá na zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách

„Nestačí jen bojovat za zachování pracovních míst a za mzdy. Je třeba bojovat za vyšší účast odborů a zaměstnanců na řízení jejich podniků. Uvítal jsem rozhodnutí ministra průmyslu a obchodu o tom, že v dozorčích radách firem budou i nadále zastoupeni zaměstnanci. Jestliže firma prosperuje, tak by to měli být zaměstnanci, kteří by se na výtěžcích podíleli,“ prohlásil na závěr svého vystoupení prezident.

ČMKOS zastřešuje 29 svazů s 370 000 členy. Jejich zástupci schválí program a cíle, jichž by centrála chtěla v příštích čtyřech letech dosáhnout.