Exmajitel Discolandu Sylvie po 18 letech na svobodě: Jsem nevinný

Praha - Pražský podnikatel Ivan Jonák dnes opustil po 18 letech vězení, kde si odpykával trest za přípravu vraždy své manželky a za pokus o likvidaci jejího milence. Případ bývalého majitele erotického podniku Discoland Sylvie patřil mezi nejsledovanější soudní kauzy polistopadového Česka. „Já jsem to neudělal. Ženu zabil stejný vrah, který chtěl zabít i mě. Rozdíl je v tom, že jsem to přežil,“ řekl Jonák novinářům po svém propuštění. Už dříve uvedl, že hodlá usilovat o očištění svého jména.

Z věznice zamířil Jonák rovnou na hřbitov, kde položil kytici na hrob manželky. Podívat se chce i na svůj někdejší podnik. Na otázku, z čeho bude nyní žít, novinářům odpověděl, že jeho majetkové poměry jsou v minusu: „Jsem milionář v červených číslech.“ Jonák prošel za 18 let několika věznicemi. Nyní je mu prý smutno, protože řada přátel, které si ve vězení vytvořil, zůstává za mřížemi. Zmínil například na doživotí odsouzeného Roberta Templa, který si odpykává trest za dvojnásobnou vraždu.

Nyní osmapadesátiletý Jonák byl odsouzen za to, že si v roce 1994 objednal vraždu milence své ženy a poté i likvidaci manželky. Soudy se kauze věnovaly od roku 1995, za mříže ho poslaly s definitivní platností v roce 2002. Podle policie se zřejmě obával, aby nepřišel o svůj pražský noční klub Discoland Sylvie, který byl na počátku 90. let vyhledávaným místem známých osobností té doby. Držitelkou licence na provoz podniku totiž byla Jonákova žena, a podle některých svědectví se chtěla dát rozvést a Discoland zavřít.

Jonákovu manželku zastřelil najatý vrah Jiří Tokár v jejím stánku se zeleninou v pražských Petrovicích. Od soudu odešel se čtrnáctiletým trestem. Milenec zůstal naživu, protože muž, který byl na vraždu najat, si to nakonec rozmyslel. Vysoký trest pro Jonáka tehdy odůvodnil žalobce tím, že pro společnost je nejvíce nebezpečné jednání pachatele, který si objedná vraždu a ani to sám není schopen udělat.

Jonák od počátku tvrdil, že s vraždami nemá nic společného. Měli si je podle něj objednat lidé, kteří se pokusili zabít i jeho. Po jednom z atentátů měl prostřelenou tvář a roztříštěné zuby. Za smrtí manželky podle něj stáli jeho tehdejší německý společník Helmut Huger a někdejší provozní ředitel diskotéky Jaromír Prokop, který byl už odsouzen jako uprchlý v procesu s Berdychovým gangem na 13,5 roku. Útoky podle něj zorganizovali s cílem ovládnout podnik a získat jejich podíly. Když se jim ho nepodařilo zabít, „hodili“ na něho vraždu manželky. U soudu se ale tehdy nepodařilo prokázat, že se muži pokusili Jonáka odstranit.

Během pobytu ve valdické věznici se Jonák neúspěšně snažil dosáhnout obnovení procesu. Po propuštění chce podle informací médií vydat knižně svou autobiografii. Znovu zahájit provoz Discolandu neplánuje, protože na to nemá peníze, řekl už dříve.