Sobotka ve shodě se Zemanem: Víc peněz pro armádu

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se shodl s prezidentem Milošem Zemanem, že by Česko mělo zastavit pokles výdajů na obranu. Podle Sobotky by pak nebylo možné plnit závazky vyplývající ze členství v Severoatlantické alianci. Premiéra přijal prezident na Pražském hradě, šlo o další z jejich pravidelných schůzek. Zeman se v nejbližší době také zúčastní jednání vlády, která má stole nejdůležitější zákon roku – rozpočet.

„Je nezbytné, aby se zastavil pokles výdajů na obranu… abychom měli armádu, a ne Potěmkinovu vesnici,“ prohlásil po schůzce Sobotka. Financování armády se chce podle svých slov speciálně věnovat, plánuje jednání s ministrem obrany i Generálním štábem.

„Obrana by v příštím roce měla mít k dispozici alespoň ty finanční prostředky, která má k dispozici letos,“ přislíbil Sobotka s tím, že je nutné trvat na efektivním hospodaření. Resort má pro letošek k dispozici skoro 43 miliard korun, podle některých armádních představitelů by potřeboval zhruba o 12 miliard korun víc.

Premiér upozornil, že během uplynulých sedmi let se snížily výdaje na obranu o deset miliard korun. Za to nedávno kritizoval Česko i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen a výhrady zazněly i od amerického ministra obrany Chucka Hagela, který se včera setkal se svým českým protějškem Martinem Stropnickým (čtěte více). „Nemyslím, že dnešní armáda připomíná Potěmkinovy vesnice, ale platí, že zatím nejsme schopni plnit všechny závazky, které bychom z pohledu našeho členství v NATO plnit měli,“ upřesnil dnes Sobotka.

Sobotka se Zemanem probíral i otázku koordinace postojů nejvyšších ústavních činitelů v oblasti zahraniční politiky. Podle Sobotky došlo oproti minulosti k výrazné změně k lepšímu. „Vláda, prezident, ministr a předsedové obou komor jsou schopni efektivně koordinovat svoje postoje,“ prohlásil Sobotka. Jako příklad jmenoval vztah Česka k EU či postoj ke krizi na Ukrajině. „Nyní jsme vnímáni jako věrohodnější partner,“ pochvaloval si jednotu Sobotka.

Schůzka prezidenta a premiéra se protáhla na dvě hodiny. Sobotka pozval Zemana na jednání vlády, nyní se hledá vhodný termín. Kromě Sobotky se Zeman v poslední době scházel s jednotlivými ministry; probíralo se fungování resortů a jejich plány. Schůzka s hlavou státu ještě čeká vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL), ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou (ANO) a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD).