Koalice po 100 dnech: Boj mezi Babišem a Sobotkou a nevýrazní lidovci

Praha - „Existují okamžiky, kdy dochází ke sporu mezi koaličními partnery, a pan prezident v takových chvílích straní panu Babišovi. Bylo několik takových případů, kdy se jeho prohlášení dala číst tak, že v momentě koaličního sporu bude stát za ANO,“ upozorňuje politolog Petr Sokol. Koalice má za sebou 100 dnů existence a její fungování provázejí spory hlavně mezi ČSSD a hnutím ANO, jmenovitě mezi jejich šéfy Bohuslavem Sobotkou a Andrejen Babišem. Sobotka nedávno Babiše obvinil ze střetu zájmů a nejčistším řešením by podle něj bylo, kdyby ministr financí ukončil své podnikání a věnoval se jen politice. Babiš se zase na vlastní pěst pustil do řešení problémů kolem uzavření dolů OKD. Na stranu vicepremiéra se v poslední době několikrát přiklonil také prezident Miloš Zeman.

Podle Sokola bude Babiš největším rivalem Sobotky v boji o premiérské křeslo i pozici vedoucí politické strany. „Tyto strany jsou v koalici silově velmi vyrovnané. Osobnostně možná Andrej Babiš dnes má mediální převahu, takže určitě pojímá vládu jako souboj o to, kdo v budoucnu vzejde jako nejsilnější politická strana,“ uvedl Sokol.

Politolog Lukáš Jelínek:

„Být příštím premiérem podle mě není úplně primárním problémem Andreje Babiše, protože on sám si uvědomuje, že dělat politiku není tak jednoduché, jak si představoval. Pro něj je důležité udělat si co nejširší zázemí pro své hnutí, možná i pro svůj byznys.“

Babiš podle něj má celou řadu výhod pro to, aby dokázal sociální demokracii zasáhnout. „Podle mého názoru už to dělá, viděli jsme to v případě pana Bakaly a OKD, kde si – lidově řečeno – natřel premiéra na chleba,“ poukázal Sokol na jeden z Babišových výrazných kroků, kdy vicepremiér při vyjednávání dohody s vlastníky OKD obešel ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.

Vicepremiér, který se netajil tím, že nechce vyhovět plánu ČSSD finančně pomoci soukromé společnosti, domluvil novou dohodu. Za podmínky, že Důl Paskov bude těžit až do roku 2017, stát zaplatí sociální program pro horníky ve výši 600 milionů korun. (více zde)

Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

K „mistrovskému kousku“ ministrovi financí poblahopřál i sám prezident. „Panu Babišovi se podařil mistrovský kousek a chtěl bych mu zcela upřímně blahopřát k jeho vyjednávacímu umění. Samozřejmě počkáme, až tato dohoda bude dovedena do konce,“ řekl Zeman, který mimo jiné Babiše jmenoval do Sobotkovy vlády přesto, že nemá čisté lustrační osvědčení, které bylo u všech předchozích vlád nepsanou podmínkou pro vstup do Strakovy akademie.

  • „Babiš používá jiné metody, na něž politické strany nejsou zvyklé. V okamžiku, kdy se třeba urazí při premiérově narážce na střet zájmů, jde vyjednávat o Dole Paskov a vstupovat tím do hájemství jiného ministra a vnímá to pouze jako určitý revanš za výroky, které se týkaly úplně něčeho jiného,“ komentoval vicepremiérovo chování Jelínek.

Toto chování podle něj svědčí o tom, že Babiš je velmi nevyzpytatelný politik. „V kombinaci s Milošem Zemanem na Hradě, jehož bych vytipoval jako nového smluvně-opozičního sparing partnera, může pozici Bohuslava Sobotky podkopávat,“ poukázal Jelínek na dobré vztahy vicepremiéra s prezidentem.

Vládní komunikace: Napětí a lidovci na střídačce

„Je ale v zájmu jak Zemana, tak Sobotkovy vlády, aby komunikace byla co nejhladší, z konfrontace by nevytěžil nikdo,“ poukázal ale Jelínek s tím, že to neznamená, že konfrontace v klíčových sporech nepřijde. „Zatím nevidím munici, která by byla dostatečně silná, aby tato dvojice dokázala premiéra Sobotku porazit, protože koalice zatím přes disharmonické tóny své úkoly plní,“ uzavřel polemiku o vztazích premiéra, vicepremiéra a prezidenta Jelínek.

Sobotka s Babišem si nyní vyříkávají spory přes média, a to přesto, že premiér Sobotka se ještě v listopadu dušoval, že jeho koalice se nebude „hádat v přímém přenosu jako Nečas, Kalousek a Bárta“. A jsou rozpory současné koalice jen běžným politickým bojem, nebo už přesahují míru napětí přijatelnou pro fungování vládní koalice? „Myslím si, že je to v normě, hlavně když situaci srovnáme s minulými vládami,“ zhodnotil vládní komunikaci politolog Pavel Šaradín. „Je jasné, že tam napětí vznikat musí,“ dodal. „Já si myslím, že to překračuje meze, které jsou běžné v českém prostředí,“ nesouhlasí expert na politický marketing Pavel Šíma. „Výstupy koaličních stran se nevěnují vládním krokům, ale spíše si přihřívají vlastní polívčičku,“ poukázal na to, že koaliční strany příliš netáhnou za jeden provaz.

Spíše nevýrazná je pak role třetí koaliční strany KDU-ČSL. „Lidovci zatím spíš sedí na střídačce a do hry se moc nedostali,“ poukázal Šíma na to, že KDU-ČSL spravuje strategicky méně důležité resorty. Účast ve vládě lidovcům podle Šímy zatím výrazně nepomáhá ani neškodí.

Vydáno pod