V kauze České pošty je nově obviněna i Babišova firma

Praha – Firma Agrotec z Babišova holdingu je obviněna v kauze údajné manipulace se zakázkami České pošty. Píše o tom server iHNed.cz. V rozsáhlém případu týkajícím se loňské zakázky na dodávku pneumatik policie rozšířila obvinění ještě na další dvě firmy. Celkem již obvinila 15 lidí a sedm firem.

„Společnost Agrofert vzala na vědomí skutečnost, že její dceřiná společnost Agrotec byla jakožto právnická osoba obviněna v souvislosti s veřejnou zakázkou na dodávku pneumatik pro Českou poštu,“ uvedl pro server mluvčí Babišova holdingu Agrofert Karel Hanzelka. „Z hlediska zákona jde o takzvané přičtení trestného činu, nikoli o jeho spáchání. Jsme přesvědčeni, že u soudu může dojít k vyvinění,“ dodal mluvčí.

Kromě Agrotecu jsou nově obviněny další dvě firmy, jejichž jména nejsou známa. Podle serveru se měly účastnit manipulace zakázek na stavební práce. „Obvinění se stejně jako v případě již stíhaných fyzických osob týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce,“ uvedl státní zástupce Zdeněk Matula. Mimoto Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) rozšířil stíhání některých již obviněných firem. Mezi 15 obviněnými fyzickými osobami podle dostupných informací figurují například zaměstnanci České pošty, stavebních společností nebo zaměstnanci Agrotecu.

Razie v Agrotecu probíhala v polovině dubna

V souvislosti s vyšetřováním údajně zmanipulovaných zakázek České pošty zasahovala v polovině dubna policie ve společnosti Agrotec v Hustopečích na Brněnsku, které do začátku dubna šéfoval předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Dva firemní zaměstnance policisté obvinili, zatím ale ve firmě zůstávají. Razie probíhala rovněž v centrále České pošty v pražské Jindřišské ulici a v Olšanské ulici na Žižkově.

Holding Agrofert tehdy uvedl, že se zásah týkal loňské podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy, kterou nakonec pošta zrušila. V souvislosti se stavebními zakázkami a zakázkami týkajícími se autoprovozu policie na poště zasahovala také na konci ledna.