Zeman: Stigma plzeňských práv si ponesou absolventi ještě roky

Plzeň – Skandál s rychlostudenty spojený s plzeňskou právnickou fakultou bude její absolventy provázet ještě alespoň 10 let. Při debatě se studenty Západočeské univerzity (ZČU), pod kterou fakulta spadá, jim stín spojený s aférou přisoudil prezident Miloš Zeman. Jedním dechem se do univerzity opřel za to, že její fakulty se v průzkumu umístily v porovnání s ostatními v zemi na zadních místech.

Zeman vysekl regionu poklonu

Při hodnocení kraje ve společnosti hejtmana Václava Šlajse (ČSSD) ocenil prezident nízkou nezaměstnanost, výkonnou ekonomiku, i titul Evropské hlavní město kultury v roce 2015 pro Plzeň. Vyzdvihl skutečnost, že Plzeňský kraj se odlišuje od ostatních tím, že není zadlužený. „Chtěl bych Plzeňskému kraji blahopřát, a říkám to poprvé po všech svých cestách po českých, moravských či slezských krajích, jako fakticky nejúspěšnějšímu kraji České republiky,“ uvedl Zeman.

Univerzitu ale prezident nechválil

Jedinou věcí, kterou ale před hejtmanem pokáral, byla právě univerzita. Na půdě školy samotné pak prohlásil, že i poctiví absolventi práv budou ještě nejméně deset let slýchat, že absolvovali plzeňská práva, a proto nejsou kvalitními obhájci či žalobci. „To je ta největší škoda, kterou bývalí pedagogové poctivým přítomným i budoucím studentům právnické fakulty způsobili,“ míní prezident. Vadí mu, že konkrétní lidé nebyli v kauze dostatečně potrestáni a že nebyl zveřejněn seznam těch, kdo neprávem dostali vysokoškolské tituly. „Myslím si, že je v zájmu poctivých studentů, ale i učitelů na právnické fakultě, aby se ty věci dotáhly do konce,“ řekl prezident.

Studenti VŠ
Zdroj: ČT24

Zmínil žebříček otištěný v Hospodářských novinách, v němž se některé fakulty ZČU umístily na zadních místech v porovnání fakult. V souvislosti s tím opakovaně kritizoval systém přidělování peněz vysokým školám podle počtu studentů. Na univerzitách je podle jeho mínění hodně lidí, včetně těch, kteří nejsou pro tento typ studia dostatečně inteligentní.

Rektorka: Kvalitní technické obory během studia nepolevují v nárocích

Rektorka ZČU Ilona Mauritzová upozornila, že škola například v technických oborech má velkou propadovost mezi prvním a druhým ročníkem. Je to podle ní tím, že ZČU neslevuje ze svých požadavků a nechce nedostatečně kvalitní studenty pustit do vyšších ročníků a pak jim nedat státnice. Z dvoumiliardového ročního rozpočtu univerzity tvoří příspěvky na studenty jen 40 procent. Zbývajících 60 škola získává ze svých výzkumných projektů, doplňkové činnosti a aplikovaného výzkumu, dodala rektorka.

Zeman chválil Plzeňský kraj, kritizoval ZČU (zdroj: ČT24)

Co dalšího zaznělo při Zemanově návštěvě:

  • Prezident odhaduje, že při nízké volební účasti v eurovlobách, by mohly překvapit úspěchem eurskeptické politické subjekty. „Očekávám, že mohou mít překvapivý úspěch euroskeptické strany, třebaže já sám se považuji za eurooptimistu a dokonce eurofederalistu,“ prohlásil. Prezident připomněl, že k posledním volbám do europarlamentu přišlo 28 procent hlasujících. „To znamená zbytku, což je 72 procent, je to srdečně jedno a nejdou k volbám. Bude-li tato volební účast plus minus zachována, pak se obávám, že vyhrají euroskeptici, protože nesouhlas s něčím je daleko silnější motivace než souhlas s něčím,“ shrnul.
  • Prezident se též vyslovil pro zrušení vojenských újezdů, zvláště Brd. Myslí si ale, že neshody Plzeňského a Středočeského kraje ohledně hranic by se měly rozhodnout zvlášť, ne jako přílepek zákona o rušení újezdů: „Když ruším vojenský újezd, ruším újezd, tečka. Když chci změnit hranice mezi jakýmkoliv regionem, je na to třeba zvláštní zákon a ten nemá být přílepkem k zákonu o zrušení vojenského újezdu. To je můj názor, tady se motají dohromady dvě věci, které spolu vůbec nesouvisejí.“