Prevence kriminality: Bez spolupráce nájemníků je zabezpečení k ničemu

Praha - V Česku přibývá počet vloupání do rodinných domů a bytů. Policie na tento trend zkouší reagovat, nejlepší ochranou je ale být připraven sám. V rámci bytových jednotek se vyplatí mít dobrého domovníka, který je schopen řešit nejen manuální práce, nýbrž seznámí obyvatele i s prevencí kriminality a způsoby, jak je možno chránit nemovitost před vloupáním a krádeží. Bez spolupráce nájemníků jsou zabezpečovací sytémy k ničemu, potvrzují strážníci.

Prevence kriminality je nutná, krádeží přibývá

plk. Václav Kučera, náměstek policejního prezidia

„Policie ročně eviduje 300 000 trestných činů. Z toho 64 procent činí majetková trestná činnost, z níž třetinou se podílí krádeže a vloupání. V posledních třech letech stoupá počet krádeží vloupáním do rodinných domů a bytů. Vítáme jakoukoli inciativu ke zlepšení zabezpečení majetku v bytech a domech.“

Podle ředitelky odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Jitky Gjuričové je nutné pokračovat v projektu vzdělávání osob, které se stávají domovními důvěrníky. "Domovníkům poskytujeme vzdělávání ohledně prevence kriminality, činností státní správy a policie. Jedním z partnerů při vzdělávání je asistent prevence kriminality a městská policie.

Projekt, kterému se Gjuričová věnuje, je zaměřen na umístění domovníků do domů, kde žijí problémoví občané. Právě zde totiž obvykle chybí osoba, která by bytový dům zastupovala a jeho obyvatele seznámila s tím, jak funguje prevence kriminality a co je trestné. Letos funguje 25 odborně vzdělaných domovníků, kteří působí v 11 městech. Letos se začnou školit i praktické dovednosti. Za svou činnost dostávají 4 000 korun měsíčně od ministerstva vnitra (v budoucnu by to měl podle ministerstva platit majitel domu).

Fiala: Zabezpečovací technika bez spolupráce lidí nefunguje

"Nejvíce překvapující bylo, že obrovskou roli v zabezpečení hraje sociální aspekt. Bez sociálního fungování nájemníků nebude zabezpečovací mechanika a elektronika fungovat. Proto usilujeme o otevření domovnické akademie – aby vlastníci bytových domů pochopili, že domovník bude prvním rozcestníkem pro nájemníky. Nasměruje je, jak funguje v daném místě prevence kriminality," podotýká strážník Městské policie Brno Luboslav Fiala.