Štěpánek: Policejní prezident by měl být nezávislý na změnách vlád

Praha – Policejní prezident by neměl být závislý na změnách vlád, zároveň si ale musí s ministrem vnitra rozumět. Alespoň to si myslí předseda Nezávislého odborového svazu Policie Milan Štěpánek, který byl hostem pořadu Hyde Park. V posledních letech to ale vypadalo, že s každým dalším vedením přichází i noví náměstci včetně policejního prezidenta. Toho současného čeká nelehké období. V první řadě se musí spoléhat na svého ministra, že uspěje v tvrdém boji o peníze. Právě ty nyní policii chybí nejvíce. Cílem ale podle Štěpánka teď není navýšit celkové množství peněz, ale vrátit je na úroveň před škrty Nečasovy vlády.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

S příchodem nového ministra vnitra přichází téměř tradičně i nový policejní prezident. A situace se může opakovat i u další vlády. „Policejní prezident vždycky odcházel nebo byl odejit ze zástupných důvodů nebo jen proto, že si nesedl se svým ministrem,“ podotkl Štěpánek. Pro „dobro policie“ by ale podle Štěpánka mělo být policejní vedení stabilní. „Policejní prezident by měl mít stabilitu a měl by být nezávislý na změnách vlád nebo politického systému. (…) Na druhou stranu, ministr vnitra je odpovědný za svůj resort,“ podotkl Štěpánek.

  • Milan Štěpánek: „Málokdo se odváží ucházet o místo, kde skutečně fouká. Vybrali jsme opravdu nejkvalitnějšího uchazeče. A pokud bude shoda mezi ministrem a policejním prezidentem, tak je to skutečně ku prospěchu věci. Ale není to tak, že by si ministr řekl, koho chce vybrat. To mohu odpřisáhnout.“

Tuhý by měl řešit systémové věci

Na Tomáše Tuhého ale čeká hned celý zástup úkolů - boj proti daňovým únikům, korupci, pouliční a drogové kriminalitě, extremismu nebo násilí na stadionech. Jenže to všechno půjde jen velmi těžce, pokud policie nedostane navíc peníze, o které usiluje. „Policistům a ostatním zaměstnancům by měly být vráceny prostředky, které vybrala Nečasova vláda a které už tři roky postrádají,“ poznamenal.

Snížení platů policistů se podle Tuhého muselo někde projevit. Cílem tedy prozatím není navýšit celkové množství peněz, ale vrátit je na úroveň před škrty. Všechny bezpečnostní sbory mají stejnou tarifní tabulku, tudíž snížení mezd se dotklo všech. Policie navíc potřebuje lepší techniku, aby svou pravomoc mohla vykonávat. „Je to otázka prostředků. Nyní potřebujeme věci pro kvalitní výkon služby a zadržení pachatelů,“ konstatoval.

Pomoci by mohly sítě na zastavování aut nebo drogové testery

V nedělních Otázkách Václava Moravce Tuhý uvedl, že policie bude v nejbližší době potřebovat například zhruba 500 nových vozidel pro kriminální policii, v dalším roce pak rovněž 500 hlídkových vozidel. Do budoucna by policii taky měly více pomáhat takzvané zastavovací pásy. Teď jich má policie po celé republice do stovky, ale chce nakoupit další a zvažuje i pořízení speciálních zastavovacích sítí. Zastavovací síť funguje tak, že ujíždějící šofér najede buď na pevně ukotvenou, nebo na narychlo rozvinutou nástrahu. Síť se pak omotá kolem přední nápravy a auto po pár metrech zastaví. Cena jedné sítě se pohybuje kolem 200 tisíc korun.

Modernizaci Tuhý chystá nejen v oblasti vybavení, ale také v organizaci policejní práce. Připravuje například zhodnocení vymezení pravomocí protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Chceme se bavit o tom, jak zabránit dublování činnosti mezi těmito útvary,“ uvedl Tuhý. K tomu by měl sloužit analytický útvar, který má k dispozici náměstek policejního prezidenta.