Roztroušená skleróza - diagnózu slyší tisíc lidí každý rok

Praha - Dnešní Světový den roztroušené sklerózy připomíná problémy lidí s tímto onemocněním. V Česku se s poruchou centrálního nervového systému léčí na 19 tisíc lidí. Diagnózu lékaři sdělují každý rok tisícovce lidí, většinou ženám ve věku od 20 do 40 let. Onemocněním trpí i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, podle kterého je důležité nepropadat skepsi, nestranit se společnosti a být aktivní.

Diagnózu na roztroušenou sklerózu od lékařů slyšela i zpěvačka Hana Robinson. Hlavní podle ní je nepropadnout panice. „Lepších dnů je vždycky víc než těch špatných – stejně jako bílých klapek na klavíru,“ říká zpěvačka.

Příznaky onemocnění

  • brnění končetin
  • stavy nevolnosti
  • problémy s balancem – zakopávání
  • ochrnutí končetin

„Jde o poruchy zraku, citlivosti, motoriky, stability či těžkou únavu a deprese. Je však potřeba, aby člověka vždy prověřil neurolog,“ upozornila odbornice na léčení roztroušené sklerózy z Všeobecné fakultní nemocnice Eva Havrdová. Neurolog používá pro hledání příznaků magnetickou rezonanci a vyšetření mozkomíšního moku.

Proč roztroušená skleróza postihuje víc ženy než muže?

„Problémem je hormonální disbalance, ke které u ženy dochází každý měsíc, a pohlavní hormony mají vliv na imunitní systém. Úplně vysvětlitelné to ale není,“ doplnila Havrdová.

Léčbu je nutné zahájit v prvním roce, kdy se příznaky objeví

„Léčbou ovlivňujeme imunitní systém, který je u této choroby nastaven tak, že bojuje proti vlastnímu centrálnímu nerovému systému – ničí obaly nervových vláken, které jsou zodpovědné za rychlé vedení vzruchu a ničí i samotné nervové buňky. Díky včasné léčbě jsme schopni zpomalit nástup invalidity či se zcela stabilizovat,“ vysvětlila Havrdová.

Už víc než rok v Česku funguje registr pacientů s roztroušenou sklerózou. Centrálně evidovat pacienty s tímto onemocněním se postupně daří. Neběží však ve všech centrech, a proto se systému zatím účastní přibližně 3 tisíce nemocných.

V rámci Světového dne roztroušené sklerózy se budou konat sbírky i rozdávat informační letáky. V Praze se bude rovněž konat benefiční koncert.

Roztroušenou sklerózu má i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Je to velmi zákeřná a čím dál tím více diagnostikovaná choroba. Rozvíjí se však léčba,“  upozornil Bělobrádek s tím, že důležité je nepropadat skepsi a sebelítosti. Je třeba být naopak aktivní a neizolovat se od společenského dění.

Díky tomu, že má Bělobrádek s onemocněním již 13 letou zkušenost, vidí i do problematiky zaměstnávání těchto lidí. „Lidé s touto diagnózou jsou často odkázáni na to, že s prací končí. Přitom by mohli být společnosti prospěšní i v pracovních pozicích,“ doplnil předseda.