Vztah školáků k lehkým drogám je alarmující

Olomouc – Čeští školáci jsou v Evropě první v kouření a pití alkoholu. Vyplynulo to ze studie Světové zdravotnická organizace Mládež a zdraví, která působí ve více než 40 zemích. Negativní trend a stále klesající věk kuřáků potvrdil i nedávno prezentovaný domácí výzkum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. O alarmujících číslech dnes přijeli do Olomouce diskutovat odborníci na zdraví a životní styl dětí z celého světa.

Pravidelně kouří asi 20 procent patnáctiletých dětí, alkohol pak vyzkoušelo 40 procent patnáctiletých chlapců  A téměř polovina stejně starých dotázaných přiznala, že se už opila. Důvodem, proč jsou české děti v konzumaci lehkých drog na evropské špici, je podle odborníků jejich snadná dostupnost - jsou levné, chybí legislativní omezení, která se opírají i o potřeby ekonomiky.

Česká republika hostí mezinárodní konferenci Světové zdravotnické organizace Mládež a zdraví poprvé v historii. „Hlavním cílem je rozpoutání debaty na toto téma,“ uvedla ředitelka národního týmu organizace Alena Šteflová. A výsledky by měly sloužit jako argument pro změny na státní úrovni, ve zdravotnictví, školství.

„Měli bychom do debaty zapojit i mladé lidi, ptát se jich, proč začali kouřit, jestli třeba proto, že s cigaretou se lépe cítí v kolektivu,“ míní zástupkyně Světové zdravotnické organizace Mládež a zdraví pro evropské regiony Vivian Barnekowová.

Český národní tým

Český tým se zapojil do projektu Světové zdravotnické organizace Mládež a zdraví před 20 lety, výzkumy dělá co čtyři roky. V roce 2010 se ho zúčastnilo 6 tisíc dětí ve věku 11, 13 a 15 let z téměř stovky škol republiky. Právě probíhá další průzkum, a to u 15 tisíc dětí z 250 českých škol. Výsledky dotazníkového šetření, ve kterém děti odpovídají na otázky týkající se kouření, drog, alkoholu, pohybové aktivity, situace v rodině, ve škole a podobně, ještě nejsou zpracované.

Problémem je i obezita

Letos poprvé dostanou podrobná data i kraje. Studie totiž řeší celou škálu problémů. K těm největším patří obezita. I když čeští školáci mají přístup k organizovanému pohybu, 20 procent patnáctiletých chlapců už má s obezitou problémy. Podle odborníků je jednou z příčin to, že nesnídají, a zeleniny jí jen tolik, co sladkostí. A velkým problém je rovněž to, že 25 procent teenagerů tráví více než šest hodin denně u počítače a chybí jim spontánní pohyb. „Dnes není běžné, že by si šly děti hrát před barák, aniž by se o ně rodiče báli. Tato aktivita z našeho stylu mizí,“ řekl vedoucí katedry rekreologie Fakulty tělesné výchovy Univerzity Palackého v Olomouci Zdeněk Hamřík.

Jedním z pozitivních výstupů průzkumu však je, že v šikaně se Česko umístilo pod mezinárodním průměrem.

Vydáno pod