Církve ať z restitucí podpoří školy a nemocnice, žádá Hašek

Praha – Asociace krajů chce vyjednávat s církvemi o změně podoby církevních restitucí. Oznámil to její předseda Michal Hašek (ČSSD), podle kterého tak kraje zastoupí vládu, jež se na vzniku vyjednávacího týmu nedohodla. Kraje by chtěly, aby církve použily část peněz, které dostanou, k podpoře některých oblastí, které zabezpečují kraje, ale historicky spadaly do církevní sféry – zdravotnictví či školství.

O změnách v církevních restitucích vyjednávaly s náboženskými společnostmi po volbách týmy ČSSD a ANO, nedosáhly však zásadního posunu. Vznik vládního týmu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) neprosadil kvůli odporu koaliční KDU-ČSL. Předseda asociace krajů je přesvědčen, že to, co na úrovni vedení státu sociální demokraté neprosadili, se mu podaří na regionální úrovni. „Protože koaliční partneři ČSSD nejeví chuť k jednání vládního týmu s církvemi, vloží se do plnění volebního slibu ČSSD hejtmani. Už dříve jsme avizovali tento úmysl Asociace krajů ČR, ale respektovali jsme běžící dialog Sobotkova kabinetu s Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou. Protože je už nyní prostor pro naši iniciativu, požádám představitele církví o společné jednání,“ uvedl Michal Hašek.

Podstata krajského jednání s církvemi o tom, který majetek se náboženským společnostem vrátí, spočívá v tom, že kraje dnes zabezpečují některé oblasti, které podle Haška dříve spadaly pod církve – zdravotnictví, sociální péči nebo školství. Výsledkem by tak mohlo být společné investování peněz, které církve v rámci restitucí získají z veřejných rozpočtů. „Budeme o všech krocích informovat premiéra i vládu,“ slíbil přitom Hašek.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se během 17 let církvím postupně až na nulu snižuje příspěvek na podporu činnosti, který činil asi 1,5 miliardy korun ročně. Platnost církevních restitucí loni potvrdil Ústavní soud.