Kdo dává odposlechy médiím?

Praha - Do médií znovu unikly policejní odposlechy, tentokrát jde o komunikaci mezi expremiérem Petrem Nečasem a tehdejší šéfkou jeho kabinetu Janou Nagyovou (dnes Nečasovou). Nečas jejich zveřejnění označuje za zásah do soukromí. Náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár ovšem na ČT24 prohlásil, že za zveřejnění jsou odpovědní obhájci obviněných: „Máme důkaz o tom, že někdo z obhájců usnesení předal konkrétnímu novináři,“ řekl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Advokáti se ale brání a žádají, aby Komár zveřejnil jméno obhájce, který odposlechy médiím předal.

Odposlechy komunikace Nečas – Nagyová, které jsou součástí rozhodnutí o tom, že se oddělilo obvinění ze zneužití vojenské kontrarozvědky od ostatních částí případu, by žalobce Komár neoznačil jako „lechtivé“. Do spisu podle něj odposlechy patří, protože dokazují jednoznačně osobní a věcnou propojenost případů. Náměstek Komár tvrdí, že problém není odposlech samotný, ale jeho zveřejnění. Orgány činné v trestním řízení mají podle něj důkaz o tom, že poté, co 6. května státní zástupce vyhotovil usnesení o vyloučení věci a doručil jej do datových schránek jak obviněným, tak jejich obhájcům, ho jeden z obhájců předal konkrétnímu novináři. Ten posléze celou věc zveřejnil a dále už pak ono rozhodnutí putovalo v mediálním světě. 

„Jeho tvrzení je útokem na advokáty jako takové, přičemž dle zákona o státním zastupitelství je povinen zdržet se takto obecné kritiky na adresu advokátů,“ řekl pro portál ČT24 advokát Lukáš Trojan, jeden ze členů Unie obhájců, která žádá, aby Olomoucké vrchní státní zastupitelství oznámilo jméno i České advokátní komoře. 

Část advokátů, stejně tak i Petr Nečas tvrdí, že detailnost usnesení o oddělení případného zneužití vojenské kontrarozvědky byla záměrná, aby státní zástupci odvedli pozornost jinam. Komár to odmítá s tím, že z pětadvacetistránkového usnesení dvanáct stran tvoří popis skutku a zbytek, který obsahuje i odposlechy, je zdůvodnění propojenosti všech tří větví. Nečas ale ve svém posledním prohlášení trvá na tom, že šlo o cílené úniky odposlechů, které byly vytržené z kontextu. „Rok trvající dehonestace mé osoby a především mé tehdejší spolupracovnice a pozdější manželky Jany rozhodně neodpovídá důkazní situaci,“ tvrdí bývalý premiér. 

Pavel Komár: Odposlechy Nečas -Nagyová do médií pustil obhájce (zdroj: ČT24)

Nečas, který se nyní drží v ústraní, již od začátku prohlašuje, že jde o politicky motivovanou kauzu. Loni v listopadu nazval postup státního zastupitelství a vyšetřujících policistů za politicky podjatý. A zatímco Nečasovi se drží v ústraní, do otevřeného boje vytáhli advokáti. Přesně rok od vypuknutí kauzy Nagyová založilo sedm advokátů v čele s Tomášem Sokolem tzv. Unii obhájců, kterou například právník Jiří Přibáň označil za lobbistickou skupinu, která má svoje konkrétní zájmy. Unie chce upozorňovat na údajné chyby státních zástupců. Hned šest ze sedmi zakládajících členů Unie zastupuje jednotlivé aktéry z kauzy Nagyová. Centrem jejich zájmu je mimo jiné Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištván. 

Lukáš Trojan ke zveřejňování informací ze spisů:

„Obhájce jako advokát je vázán zákonnou mlčenlivostí. Znamená to, že sám o vlastní vůli nesmí zveřejnit žádné informace, které se dozvěděl v souvislosti s výkonem své činnosti. V případě, že jej klient zprostí mlčenlivosti, a to zcela či částečně, a dá mu pokyn komunikovat, jedná tak advokát vždy dle pokynů klienta a v jeho zájmu.“ 

Co může vést ke zveřejnění odposlechů? Komár se domnívá, že může jít o dehonestaci orgánů činných v trestním řízení, k čemuž nakonec podle jeho názoru došlo, protože po zveřejnění posledních odposlechů, padla kritika na hlavu státního zastupitelství. To se ale brání: Kauzu prý šetří již od roku 2011, od té doby má k dispozici obrovské množství zvukového materiálu. „Za celou tu dobu se ze strany orgánů činných v trestním řízení nedostal na veřejnost ani zlomek toho, co bylo pořízeno. V okamžiku, kdy došlo k naplnění práva na seznámení se spisem a pořízení si kopie spisu ze strany obhajoby, se nám tady v médiích začínají objevovat seriály, kde jsou odposlechy, listinné důkazy…,“ komentoval v OVM situaci ohledně úniků Pavel Komár. Na druhé straně advokát Lukáš Trojan se domnívá, že žalobci se v posledních letech naučili pravidla PR a pokouší se prostřednictvím zveřejňování informací ve vztahu ke konkrétnímu řízení ovlivňovat veřejné mínění. 

Před rokem vtrhla v noci na úřad vlády policie. Premiér Petr Nečas podal demisi. Vláda padla a šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová, jeho dnešní manželka, skončila ve vazbě. Vyšetřování špionážně-korupční aféry, která má hned několik větví, jde po roce do finále.