Odvolaný náměstek Štern: Pravidla platí pro všechny – i pro ministra

Praha – Nátlak, přes míru, podezřelé nebo manipulativní. Tak popisuje kroky ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) odvolaný náměstek pro vězeňství Pavel Štern. Se svojí nadřízenou se dostal do křížku kvůli tendru na elektronické náramky pro domácí vězně, když jí odmítl dát cenové údaje. Podle Šterna ale šlo o jasně daný závazek potenciálním dodavatelům, že se jejich nabídky nedostanou mimo pracovní skupinu, ve které Válková není. Štern si také stěžuje na to, že byl v zásadních věcech na ministerstvu obcházen. Válková si však za Šternovým odvoláním stojí.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Když Probační a mediační služba obesílala možné dodavatele, tak se zavázala, že jejich údaje neposkytne žádným třetím osobám – vyjma pracovní skupiny,“ vysvětlil Štern. Podle něj šlo o závazek, který bylo nutné dodržet. „Ceny jsou obchodní tajemství, a kdyby se nabídky dostaly ven, tak by byla zmařena celá soutěž… Bylo stanoveno pravidlo, které platí pro všechny. I pro ministra,“ uvedl Štern v Interview ČT24. 

Válkovou naopak šokovalo, že s konkrétními nabídkami se seznámil jen jeden pracovník Probační a mediační služby. „Jeden jediný člověk rozhodoval o předpokládané ceně zakázky,“ uvedla dnes ministryně v Poslanecké sněmovně, kde zákonodárcům vysvětlovala svoje kroky. Podle ní neexistuje o utajení informací žádná smlouva nebo dohoda, jde jen o jedno ustanovení v preambuli. Poslanci za hnutí ANO Válkovou v debatě podpořili; zastal se jí i prezident Miloš Zeman.

„Bylo to pravidlo. To je klíčové, to vytváří transparentnost. Copak je netransparentní, když nechcete to pravidlo porušit?“ ptá se Štern. Odvolaný náměstek nechápe, k čemu by Válkové cenové nabídky byly. „Bez konzultace s pracovní skupinou není schopná těm věcem porozumět,“ uvedl.

Válková dostala od Šterna oficiální písemný dokument, kde ji informoval o tom, jaká bude předpokládaná hodnota veřejné zakázky. „Pokud měla pochybnosti, že je cena vysoká – a ona není vysoká –, tak měla svolat jednání a zeptat se členů pracovní skupiny, kteří tomu rozumí, a probrat to s nimi. To se ale nestalo,“ popsal dále Štern s tím, že mu jednání Válkové přišlo „podezřelé“. Formální cesty podle svých slov vyčerpal, a proto se obrátil na protikorupční policii. Válková pak tendr zrušila a Šterna odvolala.

Náměstek pro vězeňství – ale o odvolání šéfa věznic nevěděl

Šternovi vadily na fungování resortu spravedlnosti i další věci – coby náměstek pro vězeňství nevěděl o odvolání generálního ředitele vězeňské služby Petra Dohnala. „To byl proces, o kterém jsem nebyl dopředu informován… Dozvěděl jsem se to ze zprávy ČTK,“ prohlásil. Se způsobem Dohnalova odvolání Štern nesouhlasil: výsledkem podle něj bude, že v budoucnu bude mít vězeňská služba generální ředitele dva (více o Dohnalově odvolání najdete tady).

Štern dostal nabídku na jiné zařazení v rámci ministerstva, rozhodl se ji ale nevyužít. „Pokud podřízený upozorní na nekalé a netransparentní jednání, tak to jednoduše odnese,“ uzavřel Štern.  

Vydáno pod