Mynář na summit NATO nejede

Praha – Hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi stále chybí bezpečnostní prověrka. Podle informací České televize měl být členem delegace na blížícím se summitu NATO. Na vstup do konferenčních sálů je přitom nutné mít prověření alespoň na druhý nejvyšší stupeň. Dnes ráno se Mynář v prohlášení na webu uvedl, že se summitu nezúčastní.

Mynář na summit NATO nejede (zdroj: ČT24)

„V souvislosti se summitem NATO se v médiích objevila mylná informace, kterou uvádím na pravou míru. Vzhledem k dlouhodobě plánované návštěvě Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) jsem od samého počátku neplánoval účast na summitu NATO,“ uvedl Mynář.

Summit proběhne příští týden ve Velké Británii. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt přitom ještě včera ČT tvrdil, že se Mynář summitu zúčastní. „Pan Mynář je součástí národní delegace, která s panem prezidentem na summit NATO ve Walesu příští týden pojede,“ uvedl Forejt. 

O bezpečnostní prověrku si Mynář požádal před osmi měsíci a stále ji nemá. Podle svých slov ji ale nepotřebuje a po jejím získání se pro něj profesně nic nezmění. „Pan kancléř ze své vůle požádal o nejpřísnější stupeň, to znamená přísně tajné. Veškerá délka řízení záleží na Národním bezpečnostním úřadě,“ konstatoval mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Není ale jasné, zda Mynář prověrku nakonec získá. Podle spekulací médií mohou NBÚ vadit některé jeho podnikatelské kontakty. Mynář to však již dříve odmítl.

Na summit NATO míří zhruba třicetičlenná česká delegace. Summit je jednou z nejstřeženějších událostí světa. Každý účastník dostává svou visačku. Barevný pruh na ní pak určuje, do jakých prostor má přístup. Základem je ale prověrka, a to minimálně na stupeň tajné čili druhá nejpřísnější. Lidé s nižším prověřením se můžou pohybovat jen někde a jen s doprovodem. „Člověk bez bezpečnostní prověrky se v podstatě na summit NATO nedostane nebo jenom někam před dveře,“ poznamenal mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Vydáno pod