Proti Alzheimeru se dá bojovat. K oživení smyslů vedou i hry

Praha – Potíže s pamětí jsou ve stáří stále podceňovány. Hranice mezi únosnou redukcí nervových buněk a závažným onemocněním je totiž velmi tenká. Nejen na to se snažil upozornit právě končící Týden paměti, věnovaný potížím spojeným s Alzheimerovou chorobou. Lidé si mohli například vyzkoušet řadu testů na to, kolik je mozek dotyčného schopen uchovat.

Jako ve všem hraje podle odborníků roli hlavně čas. Pokud lidé odhalí nemoc včas, dají se její nepříjemné projevy výrazně oddálit. Pacientů s demencí přitom v poslední době přibývá. Odhadem jich je přes 140 tisíc. „Je to podceňovaný problém, protože když si ten člověk doma nebo u lékaře stěžuje, že zapomíná, tak je to trochu zlehčováno,“ zmiňuje konzultantka České alzheimerovské společnosti Zlatka Šípková.

Lidé se v současnosti mohou nechat zdarma vyšetřit. Takových míst existuje v Česku téměř dvacet. Už na konci roku budou navíc zapomnětliví pacienti dostávat podobné pracovní sešity, které jim pomůžou paměť trénovat.

Počet pacientů je aktuálně až desetkrát vyšší než množství lůžek v domovech se speciální péčí. Nemoc spojená s degenerativní poruchou mozku je v současnosti jednou z nejobávanějších. Postihuje především staré lidi, čím dál častěji se ale – hlavně kvůli dědičným dispozicím – objevuje i mezi mladšími.

Boj s Alzheimerem jako paměťová hra (zdroj: ČT24)

Mezi nejčastější příznaky Alzheimerovy choroby patří výpadky krátkodobé paměti, zhoršená motorika, neschopnost nacházet správné slovo nebo dezorientace i na důvěrně známých místech. „Je to daleko těžší než si lidé, kteří s tím nepřišli do styku, myslí. Například vám zavolá záchranná služba s tím, že našli vaši maminku asi kilometr od domova, zmatenou uprostřed noci,“ popisuje Antonín Navrátil, syn nemocné trpící zrádnou mozkovou chorobou.

Na Alzheimerovou chorobu dlouho nebyl známý účinný lék. Vědci v Británii před několika měsíci přišli s objevem látky, která by odumírání mozkové tkáně mohla brzdit. Prozatím ale byla vyzkoušena jen na myších.

Kde všude lze vyšetřit pamět zdarma?
Zdroj: ČT24