Slováci píší o české politice jako souboji podnikatelských záměrů

Bratislava - Česká politika se místo souboje programů a ideologií stále více stává soubojem konkurujících si podnikatelských záměrů, na které se majitelé firem jen snaží najít politické krytí a zajistit si lepší přístup k veřejným zdrojům, napsal dnes slovenský list SME v reakci na volební úspěch podnikatelů včetně hnutí ANO nynějšího ministra financí Andreje Babiše. Česko je na tom podle listu ale stále lépe než Slovensko a Maďarsko.

„Andrej Babiš a jím vlastněné firmy Agrofert a ANO nejsou jediní, jen mnohem silnější a nápadnější. V českých komunálních volbách se do politiky prosadili majitelé vícero velkých firem, někteří osobně, jiní prostřednictvím nastrčených figurek a hnutí,“ poznamenal deník. Připomněl, že v souběžně konaném prvním kole senátních voleb uspěl majitel holdingu Synot Ivo Valenta.

Do deníku SME se chystá investičně vstoupit finanční skupina Penta. V reakci na to podal okamžitou výpověď šefredaktor listu Matúš Kostolný. O odchodu uvažuje i dalších šedesát novinářů. Vadí jim zejména údajné napojení Penty na vrcholné slovenské politiky a podíl v kauze Gorila.

Babišovo hnutí ANO není podle listu politickou stranou, ale velmi dobře promyšleným a financovaným projektem. Majitel prý kromě původních zaměstnanců přibral další osoby, pro veřejnost důvěryhodně působící tváře, které jsou nejednou ochotné pro novou kariéru ve službách oligarchy zradit všechno, co v minulosti reprezentovaly a čím důvěryhodnost získaly.

  • "Typickým příkladem je jednička kandidátky ANO v Praze Adriana Krnáčová, bývalá šéfka české pobočky Transparency International. Babiš navíc získal zaměstnáním těchto lidí ve vlastních službách a jejich vysláním do veřejné správy i tu výhodu, že jejich mzdové náklady zaplatí přímo daňoví poplatníci. Sen každého podnikatele a manažera," soudí list.
Andrej Babiš a Adriana Krnáčová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Česko je na tom podle listu paradoxně stále lépe než Slovensko a Maďarsko, kde k nástupu oligarchů k moci prý dochází poměrně viditelně, ale kde to mnoho voličů nezajímá. Podle listu byla coby podnik založena i nynější vládní strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. To prý Směru umožňuje ideologický zmatek v podobě spojování levicového populismu s nacionalismem, což by žádné západoevropské sociální demokracii neprošlo.

Další slovenské listy zmiňují úspěch ANO i propad pravicových stran

Také Hospodárske noviny se věnují ohlasům na komunální volby v Česku a dodávají, že na základě jejich výsledků je hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem nyní dominantním hráčem české politiky. „Po raketovém startu v předčasných volbách a po vítězství v eurovolbách přišla další expanze: Babiš si zabetonoval pozice i v regionech a v komunální politice. Oslabil socialisty, převálcoval pravici,“ uvedly Hospodárske noviny, které v této v souvislosti připomněly komentář českého exprezidenta Václava Klause, že jde o prohru politiky a vítězství apolitické oligarchie.
 
Problém podle deníku, který loni koupil právě Babišův Agrofert Holding, není v tom, že si podnikatel založí stranu. „Problém je v tom, že Babiš v politice překvapil a šokoval samého sebe. Chtěl parlamentní stranu, aby měl vliv na politiku. Nakonec ho volby vymrštily přímo do vlády. Nyní Babiš nemá jen vliv. Má vliv i moc. Z dominantního podnikatele a dominantního mediálního magnáta se stal - poněkud neplánovaně - i dominantní politik, který je mocnější než premiér,“ soudí list.

Deník Pravda zase upozornil na propad pravicových stran v komunálních volbách v české metropoli. „Komunální politika v Praze se stala natolik okatou a nesnesitelnou arénou darebáckých kšeftařů, kteří mysleli v první řadě na své finanční zájmy a chamtivost spřízněných skupin, že pravice dostala zaslouženou facku,“ poznamenal deník.