Státní ocenění by mohli dostat režiséři nebo cestovatel Zikmund

Praha – Státní ocenění z rukou prezidenta republiky by příští úterý mohli převzít vojenští hrdinové, filmoví tvůrci nebo třeba známý cestovatel. Hradní kancelář zatím seznam vyznamenaných tají. České televizi se ale podařilo zjistit, kdo z osobností dostal osobní pozvánku na Hrad. Mezi vyznamenanými tak mohou být třeba filmový tvůrce Robert Sedláček, který v minulosti právě o Miloši Zemanovi natočil dokument. Pozvánka už přišla také 95letému cestovateli a spisovateli Miroslavu Zikmundovi. Ani letos se ale udílení vyznamenání neobejde bez kontroverzí. Zeman opět na Hrad nepozval dva rektory a řada dalších na Hrad nemíří, oficiálně kvůli jiným povinnostem.

Zikmund už oznámil, že se příští úterý hodlá ceremoniálu zúčastnit. Naposledy se objevil na veřejnosti letos v září při premiéře životopisného filmu Století Miroslava Zikmunda. Spolu se svým dnes už zesnulým kolegou Jiřím Hanzelkou podnikli na konci 40. let řadu cest po Africe a Jiřní Americe. Své příběhy sepsali do čtenářsky oblíbených cestopisů.

Zmiňovaný Robert Sedláček v roce 2007 natočil dokument o Zemanově životě na Vysočině. Ze zahraničí zaslal textovou zprávu, ve které potvrdil, že je na Hrad pozvaný. "Ano, jsem. Jak píše klasik české scenáristiky Jiří Brdečka: 'Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina.' A tohle je mimořádně zábavný Milošův režijní počin," komentoval ve zprávě.

Při natáčení dokumentu "Miloš Zeman: nekrolog politika a oslava Vysočiny" se před lety podle Lidových novin Sedláček s někdejším předsedou ČSSD sblížil. Deník připomíná, že filmař natočil i dokumenty o Zemanových oblíbencích - filozofovi Václavu Bělohradském a Františku Čubovi. Někdejší šéf JZD Slušovice je prezidentovým poradcem a v sobotu se stal senátorem. Bělohradský i Čuba si odnesli státní vyznamenání z Hradu minulý rok. 

Robert Sedláček a Miloš Zeman
Zdroj: ČT24/ČTK

Vyznamenání by letos mohl obdržet i režisér Filip Renč, který Zemanovi natočil předvolební spot před prezidentskými volbami. Účast na Hradě potvrdila i zpěvačka Lucie Bílá, která poté, co zpívala pro Václava Klause a jeho ODS, podpořila při loňské prezidentské volbě právě Miloše Zemana.

Ocenění z rukou prezidenta si naopak už jistě převezme desátník Jaroslav Mevald, který letos v červenci utrpěl těžká zranění při dopadu protitankové střely v afghánské provincii Bagram. Dodnes se z následků léčí, měl ale štěstí, na rozdíl od 5 českých vojáků: Iva Klusáka, Libora Ligače, Jana Šenkýře, Davida Beneše a také Jaroslava Lieskovana, kteří o několik dní předtím podlehli zraněním způsobeným sebevražedným atentátem u afghánské základny Bagram. Právě oni při výročí vzniku Československa dostanou In Memoriam Medaili za hrdinství. Osobně do Vladislavského sálu by měla dorazit také historička Věra Olivová, která by měla získat Medaili za zásluhy.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odmítl jména možných kandidátů na ocenění komentovat. Zemanova kancelář pouze odtajnila, že speciální ceremoniál připraví pro zachránce židovských dětí sira Nicholase Wintona. Uskutečnit by se měl 28. října mimo hlavní každoroční oslavu ve Vladislavském sále. Důvodem je, aby událost byla pro Wintona, kterému je 105 let, co nejpohodlnější. 

Řada rektorů má na 28. říjen jiné plány

Ani letos se udílení vyznamenání neobejde bez kontroverzí. Zeman letos opět na Hrad nepozval dva rektory - Brněnského Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity, s nimiž měl v minulosti spor. Česká konference rektorů to považuje za nedůstojné. „Oslavy výročí 28. října nepovažujeme za soukromou akci, ale oficiální, vysoce reprezentativní shromáždění, a okruh zvaných hostů by proto neměl být ovlivňován případnými neshodami z minulosti,“ uvedli rektoři v úterním prohlášení.

Státní ocenění by mohli dostat režiséři nebo cestovatel Zikmund (zdroj: ČT24)

Řada rektorů se tak oslav 28. října na Pražském hradě nezúčastní, i když oficiálně kvůli jiným povinnostem. Hned několik akademiků bude na pracovní cestě v Indii, jiní hlásí dlouhodobě plánovanou cestu do Ameriky, jako v případě rektora Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslava Millera. Na pozvání musejí odpovědět nejpozději 24. října. Určitě přijedou rektor zlínské Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha a rektor Vysokého učení technického v Brně Petr Štěpánek.

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) nechtěl situaci komentovat. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) souhlasí s akademickou obcí v tom, že by si prezident neměl vybírat na základě sympatií. „Asi ano, já taky musím být spolu s nějakými lidmi, které si nevybírám podle sympatie,“ řekl. 

Loni na Hradě chybělo 20 z 28 rektorů českých veřejných a státních vysokých škol. Bek loni pozvánku neobdržel, neboť Zemana nenechal vystoupit před studenty z obavy před volební agitací, prezident to označil za urážku hlavy státu. Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, když se na protest proti jeho nejmenování profesorem odmítl zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu.

Kdo z rektorů se příští týden na Hradě neobjeví?

  • Josef Hynek, Univerzita Hradec Králové (zahraniční cesta)
  • Miroslav Ludwig, Univerzita Pardubice (zahraniční cesta)
  • Ivo Medek, Janáčkova akademie múzických umění (zahraniční cesta)
  • Ivo Vondrák, Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava (pracovní vytíženost)
  • Zdeněk Kůs, Technická univerzita Liberec (účast odřekl, nechce to komentovat)
  • Jaroslav Miller, Univerzita Palackého v Olomouci (pracovní cesta)
  • Pavel Suchý, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno (zatím se rozhoduje)