Z politiků prý protikorupční nadšení rychle vyprchává

Praha – Před volbami do poslanecké sněmovny se 140 současných poslanců zavázalo, že podpoří devět opatření Rekonstrukce státu. Rok od voleb však počáteční nadšení velice rychle opadá, uvedl v pořadu Hyde park Martin Kameník z občanského sdružení Oživení. Ve sněmovně sice služební zákon prošel, podle Kameníka ale jen z toho důvodu, že byl podstatně vykoštěn. „V tom návrhu není tak podstatné omezení moci politiků na státní správu, jak původně politici slibovali.“ Naopak jednoduchý zákon o zveřejňování smluv na internetu leží ve sněmovně ladem – ten totiž podle Kameníka tak snadno vykostit nelze.

Na příkladu těchto dvou zákonů lze podle Martina Kameníka dokumentovat, že je problém v politické vůli. Pokud politická vůle chybí, tak se prý hledají zástupné argumety typu, že poslanci nechtějí nějaký zákon uspěchat a vyrobit legislativní zmetek. „Mezi slibovanými zákony jsou některé velmi jednoduché, jako je třeba zákon o registru smluv, kde už bylo vše vysvětleno a vyargumentováno. Ale stále leží v poslanecké sněmovně a nehne se z místa, takže politici evidentně přešlapují,“ domnívá se Kameník.

Na druhé straně mnohem složitější služební zákon, u kterého by prý občanské iniciativy vládě tolerovaly i dvouletou lhůtu na kvalitní přípravu, už ve sněmovně prošel. Právě kvůli jeho složitosti a nutnosti dohody koalice s opozicí se ho podle Kameníka podařilo vykostit. „Oproti tomu zákon o registru smluv je velmi jednoduchý, a právě proto ho nelze tak dobře kostit. Ta norma má jen několik základních parametrů, a když je zrušíte, tak se odhalíte.“

Sobotkova vláda prý měla pomalejší rozjezd

V rámci protikorupčního tažení zaznamenala podle Kameníka menší úspěchy už Nečasova vláda. Prosadila například novelu zákona o státních zakázkách, díky čemuž se veřejné tendry staly více transparentní. „Z hlediska konkrétních kroků také Nečasova vláda určitým způsobem očistila Nejvyšší státní zastupitelství a paradoxně to byla ona, kdo pomohl rozjet nezávislé vyšetřování závažné hospodářské kriminality.“

Současná Sobotkova vláda prý měla ambiciózní plány, ale nedávno ji Rekonstrukce státu nevystavila moc dobré vysvědčení. Třeba za služební zákon dostaly strany vládní koalice čtyřku. „Sobotkova vláda se rozbíhala poněkud pomaleji, možná to bylo i tím, že tam bylo hodně nováčků. Než začala zvládat svou agendu, trvalo to delší čas,“ tvrdil v Hyde parku Kameník.

Hyde Park s Martinem Kameníkem (zdroj: ČT24)

„Největší radost nám asi udělaly pokroky ve smyslu transparentního legislativního procesu, což je asi tak největší novinka. Potom samozřejmě celkem hladký průběh rozšiřování pravomocí NKÚ - ale ještě uvidíme, co na to řekne Senát. To jsou v podstatě dva pozitivní prvky z těch všech slibů, které jsme se snažili, aby vláda provedla.“

Devět protikorupčních návrhů Rekonstrukce státu

  • transparentní financování politických stran
  • nezávislé vyšetřování korupce
  • majetková přiznání politiků
  • konec „trafik“ ve státních firmách
  • zákony bez tzv. přílepků
  • smlouvy státu na internetu
  • nezávislí úředníci
  • rozšíření pravomocí NKÚ
  • zrušení anonymních akcií

Ve sněmovně stále čeká několik „šťavnatých“ zákonů

Jenomže prý protikorupční nadšení na straně politiků velmi rychle vyprchává: „Většinou platí pravidlo, že když vláda přijde s nějakou reformou a ta se do jednoho roku neuchytí, tak ta šance, že se doopravdy uchytí, se velmi snižuje,“ uvedl Kameník. Podle něj ještě ve Sněmovně čeká několik „šťavnatých“ zákonů, jako je třeba norma o financování politických stran nebo zákon, který posiluje nezávislé státní zastupitelství.   

V Senátu je zase před schválením už zmiňované rozšíření pravomocí NKÚ, ze strany některých senátorů se ale proti němu objevují námitky: „Je tam velmi silná lobby ze strany samospráv, zcela přirozená, protože rozšíření pravomocí NKÚ by na ně určitě mělo dopad. Mělo by dopady i na státní firmy, což je další zájmová skupina, která na politiky určitým způsobem působí,“ vysvětluje Kameník.

Podle něj je ale taková úprava standardní ve všech vyspělých demokraciích: „Takže my nechceme nic speciálního, my chceme standardní opatření, které v zahraničí funguje,“ dodává Kameník.

Rekonstrukci státu tvoří téměř dvacítka nevládních organizací, které se věnují transparentnosti a odpovědnosti veřejné správy. Před volbami zveřejnila seznam devíti protikorupčních opatření a vyhodnocuje aktivitu politických stran nebo jednotlivých politiků při jejich schvalování. Součástí Rekonstrukce státu je i občanské sdružení Oživení.