Kmetiněvský vrah půjde za loupežné přepadení za mříže

Praha - Roberta Pokorného, který jako nezletilý zavraždil a znásilnil svou třináctiletou spolužačku v Kmetiněvsi, poslal Obvodní soud pro Prahu 9 do vězení za loupež. Odpykat si má tři roky, jeho údajný komplic - bývalý mistr ČR ve skateboardingu Tomáš Stejskal dostal trest čtyři a půl roku vězení. Verdikt není pravomocný.

Podle obžaloby měli oba muži oloupit hosta pražské herny v Letňanech. Pod záminkou odvozu na diskotéku ho údajně vylákali do auta, kde mu sebrali peněženku s necelými pěti tisíci korunami. Muže pak prý vystrčili ven a odjeli. Za loupežné přepadení jim hrozilo až desetileté vězení.    

Oba obžalovaní se hájili tím, že loupež spáchal jejich společný kamarád. Mladík z Kmětiněvsi tvrdil, že z auta vystoupil už před přepadením. To ale popřel oloupený muž, podle nějž auto až do incidentu nikde nezastavilo.

Robert Pokorný, kterému je teď 23 let, byl po opuštění diagnostického ústavu odsouzen už několikrát, vždy ale pouze k podmíněnému trestu. V rejstříku trestů má zapsané výtržnictví, ohrožení pod vlivem návykové látky a krádež s porušováním domovní svobody. „Z předchozího výchovného trestu si nevzal poučení, neodradil ho od páchání další trestné činnosti, nota bene závažnější povahy,“ shrnula předsedkyně soudního senátu Denisa Durdíková, která dnes zároveň zamítla mladíkovu žádost o propuštění z vazby.   

Znalkyně z oboru psychiatrie u soudu při předchozím jednání uvedla, že u mladíka je vysoká pravděpodobnost opakování trestné činnosti. Upozornila na to, že jde o psychopatickou osobnost s trvalou vadou neovlivnitelnou medicínskými prostředky, a navrhla ho proto umístit do detenčního ústavu. 

Soud se s ní však neztotožnil. „Znalkyně - byť odbornice - se ve svém doporučení nechala strhnout minulostí pana obžalovaného,“ řekla Durdíková. Dodala, že při aktuálně projednávaném loupežném přepadení se jeho duševní porucha neprojevila. 

Pomník v Kmetiněvsi
Zdroj: ČT24

K vraždě ve Kmetiněvsi došlo na Nový rok 2004. Chlapce ale usvědčily až devět měsíců po činu výsledky testů DNA. Znalecké posudky u něj potvrdily rozsáhlou duševní a sexuální poruchu. Podle lékařů si hoch vraždu do posledního detailu naplánoval. Svou oběť nejprve zabil a poté ji sexuálně zneužil.  

Chlapec tehdy putoval do ochranné léčby ve výchovném ústavu, ze kterého jako dospělý odešel v roce 2010. Panovaly však obavy, že by svůj čin mohl zopakovat. Tehdejší výzvu kmětiněveského starosty Luďka Kvapila k přijetí zákona, podle kterého by dětští pachatelé brutálních vražd byli doživotně pod dohledem úřadů, podepsalo zhruba 400 tisíc lidí.