Pokuta 240 tisíc za zveřejnění odposlechů Nagyové a Nečase platí

Praha – Úřad pro ochranu osobních údajů zamítl rozklad společnosti MAFRA proti pokutě za zveřejnění odposlechů v kauze Jany Nagyové a Petra Nečase (ODS). Úřad vyměřil sankci 240 tisíc korun v srpnu tohoto roku, zástupci mediálního domu se proti rozhodnutí postavili. Dnes úřad potvrdil platnost pokuty.

V květnu 2014 se na stránkách Mladé fronty DNES objevily přepisy záznamu rozhovorů mezi bývalým premiérem Petrem Nečasem a šéfkou jeho kabinetu Janou Nagyovou (dnes již jeho manželkou Nečasovou). Úřad pro ochranu osobních údajů uložil sankci z důvodu zveřejnění informací, které byly pořízeny odposlechem telekomunikačního provozu, a to orgány činnými v trestním řízení. Použití takového zdroje je bez souhlasu dotyčných osob zakázáno v trestním řádu. Pokud by společnost MAFRA trvala na tom, že otištění takto získaných informací bylo ve veřejném zájmu, musí se s žalobou obrátit už na soud.

Použití informací z odposlechů v průběhu trestního řízení upravuje paragraf 8c Trestního řádu.

Když novináři přepis rozhovorů uveřejnili, vzbudilo to diskusi o oprávněnosti takového kroku. Kritika se týkala třeba pasáží, které podle některých byly osobního rázu. Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery řekl, že publikované informace nerozšiřovaly ani znalost toho, jak to fungovalo.

Odposlechy byly součástí vyšetřování kauzy, která v polovině loňského roku přinesla pád vlády Petra Nečase. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu tehdy vyšetřoval napojení lobbistických skupin na přední politiky. První větev vyšetřování se stočila ke zneužití vojenské tajné služby Janou Nagyovou. Součástí bylo i prošetření údajných trafik, které měli získat tři tehdejší poslanci ODS za to, že nechají projít daňové zákony. Nejvyšší soud stíhání bývalých poslanců zastavil s odvoláním na působení poslanecké imunity.