Pauza ODS odsunula hlasování o dětských skupinách na příští týden

Praha - Kontroverzní návrh zákona o dětské skupině, který vetoval prezident Miloš Zeman, budou poslanci schvalovat až příští týden v úterý. Poslanci o návrhu od rána živě debatovali, odpoledne si ale ODS vyžádala dvouhodinovou pauzu. Vedení sněmovny poté schůzi ukončilo, pokračovat bude v úterý ve 13:30. Normu by přitom sněmovna měla navzdory dřívějšímu váhání vládních lidovců potvrdit. Zeman ji vetoval kvůli možnému ohrožení lesních školek. Koalice se ale nakonec dohodla, že rychle připraví novelu, díky které se zákon alternativních zařízení pro děti nedotkne.

Občanští demokraté požádali o pauzu těsně před hlasováním o vládním návrhu. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura žádost zdůvodnil tím, že členové jeho frakce jsou v názorech na zákon rozděleni a musí se poradit. Za požadavek se postavil i předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák ale naopak oponoval, že na vytříbení názorů již bylo času dost. „Není únosné, není možné, aby 200 poslankyň a poslanců bylo odkázáno na to, jestli se pan předseda Stanjura nebo pan předseda (poslanců TOP 09 Miroslav) Kalousek rozhodnou to jednání zablokovat,“ prohlásil.

Sobotka: Nestačím se divit tomu cirkusu

„Nestačím se divit tomu cirkusu, který tady zase někteří představitelé opozice předvádějí,“ reagoval na dění ve sněmovně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že opozice neustále oddaluje hlasování. „Koalice tu dnes měla shromážděny poslance včetně členů vlády a mě mrzí, že zákon nepřišel na řadu. Je to ztráta času,“ uvedl. 

Kalousek ale připomněl, že o zákonu se mělo hlasovat už minulý pátek, sněmovna ovšem rozhodnutí odložila na základě žádosti koaliční KDU-ČSL. Podotkl, že vládní strany mají většinu na to, aby svůj postup prosadily. „Poslanecký klub TOP 09 v takovém případě opustí Poslaneckou sněmovnu - jenom na toto hlasování, netěšte se. A já vám garantuji, že jestli si to dovolíte, tak oba dva naše poslanecké kluby (TOP 09 a ODS) ve spolupráci zvednou takový protest proti vaší aroganci moci, že neprojednáte nic,“ prohlásil.

Podrobné znění zákona o dětské skupině si můžete přečíst zde.

Sobotka už dříve uvedl, že koalice chce veto prezidenta přehlasovat, ale současně nechce poškodit alternativní formy předškolního vzdělávání. „Připravíme tedy novelu zákona. Tu by do pátku měli podepsat předsedové koaličních klubů a měla by být předložena, jakmile zákon o dětských skupinách vyjde ve sbírce,“ řekl v pondělí po jednání koalice. Novela podle něj bude mít během prosincové schůze sněmovny „maximální prioritu“, aby mohla být schválena na začátku příštího roku. Návrh vychází z lidoveckého materiálu, který už je vypracovaný.

Koalice hájí přehlasování veta tím, že v opačném případě by zastavila celý proces dětských skupin, které jsou nezbytně nutné, protože mateřské školy na českém trhu chybí. Letos zamítly 60 tisíc přihlášek - v některých případech sice jde o vícenásobné přihlášky jednoho dítěte, přesto je číslo vysoké a navzdory zvyšování počtů míst ve školkách stále roste.

Odpůrcům zákona ale vadí nejistota, do které je poslanci přehlasováním veta dostanou. „Za čistší bychom považovali způsob nepřehlasovat veto prezidenta a začít pracovat na novém zákoně. Časově v tom nevidíme zase až takový rozdíl. Jinak nám nezbyde než doufat, že to někdo zařídí, ale domníváme se, že ta nejistota je zbytečná,“ uvedl předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Vydáno pod