Od prosince si na jídelním lístku přečtete alergeny

Praha – Restaurace budou muset od prosince uvádět na jídelním lístku alergeny obsažené v nabízeném jídle. V platnost totiž vstoupí nařízení Evropské unie, které tuto povinnost zavádí. Dosavadní praxe komplikovala alergikům výběr jídla, například lidé s celiakií jsou alergičtí na lepek a dosud se o jeho přítomnosti v nabízeném jídle mohli většinou jen dohadovat.

„Budeme mít od prosince vložený dodatek k jídelnímu lístku, u kterého budou vždycky označeny čísly různé alergeny – které to jsou s vysvětlivkami, co který znamená,“ říká manažer jedné z pražských restaurací Petr Budín. Novinka se týká mimo jiné také čínských restaurací.

Už dnes fungují některé restaurace, které označení v lístcích běžně mají. Lidé s alergií na lepek, který je v pšenici, žitu, ječmeni i ovsu, vědí, že jídlo neobsahuje mouku.

Opatření již funguje třeba na Slovensku už sedm let. Strávníky o složkách potravin, které mohou vyvolat alergickou reakci, musí informovat vedle restaurací také v nemocnicích a školních jídelnách.

Na jidelních lístcích se objeví i alergeny v jídlech (zdroj: ČT24)

Pokud na jídelním lístku slovenské restaurace upozornění chybí, může provozovatel dostat pokutu v přepočtu až 5,5 milionu. A pokuty budou hrozit i v České republice. Hygienici, kteří provozovny budou kontrolovat, však slibují, že zpočátku se zaměří především na pomoc provozovatelům, nikoliv na sankce.