Pučisté by se do vedení ČSSD vracet neměli, vzkázal Sobotka Tejcovi

Praha – Sociální demokracie je jednotná, organizátoři puče by se ale do vedení strany vracet neměli. Rok od krize v Lidovém domě, kterou vyvolala tzv. lánská schůzka, to prohlásil předseda strany Bohuslav Sobotka. Reagoval tím na záměr Jeronýma Tejce kandidovat na post stranického místopředsedy; právě Tejc patřil mezi skupinu politiků, kteří se loni na podzim pokoušeli Sobotku svrhnout.

„Organizátoři puče by se do vedení sociální demokracie vracet neměli. Lidé, kteří celou věc organizovali, udělali výraznou politickou chybu a měli by o ní ještě nějakou dobu přemýšlet,“ vzkázal předseda ČSSD skupině spolustraníků, která se ho před rokem po slabém volebním zisku ve sněmovních volbách pokusila odvolat.

„Sociální demokracie potřebuje vedení, které je soudržné, a já bych byl nerad, kdyby se do vedení strany vraceli lidé, kteří nám před volbami komplikovali situaci, kteří nerespektovali rozhodnutí vedení a domlouvali se s konkurenčními politickými stranami v neprospěch sociální demokracie,“ dodal premiér. „Budu apelovat na delegáty sjezdu, aby zvolili vedení, které sociální demokracii spojí, a nebude ji rozdělovat novými, nesmyslnými válkami.“

Tejc: Lány jsou minulost, dívám se do budoucna

Nové vedení si bude nejsilnější strana tuzemské levice volit na sjezdu, který proběhne příští rok v březnu; o post prvního místopředsedy jeví zájem hlavní vládní legislativec Jiří Dienstbier, kandidaturu do vedení strany připouští i jeden z aktérů loňské krize Jeroným Tejc, byť není jasné, zda by usiloval o post druhého muže strany. „Celá věc je pro mě minulostí, já se dívám do budoucna. Je pro mě důležitá sociální demokracie a její budoucnost a budu se snažit o to, aby byla dobrá,“ prohlásil na adresu loňských událostí.

  • Jeroným Tejc: „Celá věc je pro mě minulostí, dívám se do budoucna.“
  • Michal Hašek: „Na hrady a zámky už nejezdím v malých skupinkách, ale chodím pouze s průvodcem“

Sám Sobotka preferuje jako druhého muže ČSSD současného ministra vnitra Milana Chovance, plzeňského politika, který se na loňském sjezdu vyšvihl do vedení strany (tehdy coby hejtman), a který lánské setkání s prezidentem republiky prozradil. „Když vás prezident pozve, schůzka se neodmítá,“ uvádí dnes sám Chovanec; svou kandidaturu ještě veřejně neoznámil. „Proces, který se po lánské schůzce nastartoval, vedl k tomu, že sociální demokracie je lepší, než před tím. Uvědomili jsme si, že rozbít vlastní stranu není možné, a jde o memento pro každého, kdo by se o to pokoušel.“

Ministr vnitra tak kopíruje postoje svého premiéra; i podle Sobotky se ČSSD během roku podařilo „dát dohromady“. Strana by se teď podle něj měla snažit o dvě věci – obstát ve vládě a vnitřně se modernizovat.

Lánská schůzka – rok poté (zdroj: ČT24)