Národní třída – místo, které pohřbilo komunistický režim

Polsko už mělo za sebou svobodné volby, Maďarsko volné hranice s Rakouskem, v Berlíně padla zeď, jen českoslovenští komunisté drželi „svůj lid“ pevně v rukou. Zdání ale klame. Naposled měli situaci v rukou 17. listopadu 1989, kdy odpoledne na pražském Albertově začala povolená studentská akce k uctění památky Jana Opletala, zavražděného nacisty v roce 1939. Shromáždění se konalo pod záštitou SSM a na jeho přípravě se podílela i skupina nezávislých studentů. A jak celá akce vlastně proběhla, podívejte se na on-line reportáž, jak bychom ji tenkrát psali, kdybychom mohli svobodně o situaci informovat.

Průvod neměl být otevřeně konfrontační, záměrem organizátorů bylo sjednotit studenty a získat širší podporu veřejnosti. Hlavní představitelé disentu se v tomto případě neangažovali, protože svoje aktivity směřovali k 10. prosinci, kdy se měla konat velká akce ke Dni lidských práv. 

Zájem o konfrontaci neměli ani komunisté a policejní složky údajně dostaly oficiální pokyn příliš nezasahovat. Na druhou stranu se ale bílé přilby postavily přes Národní třídu a nedovolily mladým projít do centra Prahy.

3D animace: 17. listopad krok za krokem (zdroj: ČT24)

A kudy se vlastně šlo?

Česká republika si v těchto dnech připomíná 25 let od událostí listopadu 1989. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24, kde kromě článků připomínající přelomové události najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.