„Můj syn je nejmladší politický vězeň,“ vzpomíná Simona Hradílková

Brno – Že je těhotná, zjistila v cele předběžného zadržení. Sametovou revoluci pak sledovala z okna nemocnice. Simona Hradílková, jedna z nejmladších chartistek a dcera disidenta Tomáše Hradílka, pozdějšího ministra vnitra, však na listopad 1989 vzpomíná jen v dobrém. „Jsem ráda, že jsem mohla přivést dítě do svobodné země,“ říká.

Simona Hradílková se narodila rok po okupaci Československa a vyrůstala tak v době tuhé normalizace. Ta byla pro její rodinu o to těžší, že otec Tomáš Hradílek patřil mezi nejaktivnější signatáře Charty 77. Celá rodina tak byla od konce 70. let pod stálým dohledem Státní bezpečnosti.

Přibližně od roku 1987 se i sama Simona Hradílková zapojila do disentu. „Chartu jsem podepsala v 18 letech. Problémy s režimem jsem měla takové ty očekávané: Člověk počítal s tím, že bude sledován, zadržován, bude podstupovat výslechy a domovní prohlídky,“ říká Hradílková. I proto na ni byl už od jejích osmnácti veden svazek u StB. „Jakmile se člověk ocitl na tom dně, bydlel na pavlači, pracoval jako uklízečka, tak se cítil svobodný, protože už mu nebylo co vzít,“ dodává Hradílková.

Sametové minuty: Simona Hradílková vzpomíná na listopad 1989 (zdroj: ČT24)

Celkem třikrát skončila na 48 hodin v cele předběžného zadržení. „To, že jsem těhotná, jsem zjistila právě na cele. Poslední den jsem tam v podstatě nevytáhla hlavu ze záchodové mísy, takže mi bylo jasné, co se děje. Můj nejstarší syn je vlastně nejmladší politický vězeň v republice,“ vzpomíná dnes Hradílková. Těhotenství zasáhlo i její účast na sametové revoluci. „Zúčastnila jsem se pouze první demonstrace, protože jsem kvůli komplikacím v těhotenství skončila v nemocnici,“ vysvětlila Hradílková.

Informace o probíhajícím dění měla jen díky rozhlasu a známým, kteří za ní do nemocnice přišli. „Pak jsme z oken vyhlíželi lidský řetěz, který si šel pro Petra Cibulku do vězení. Lékaři pobíhali po chodbách s trikolorami, pacientky plakaly, když z rádia poprvé uslyšely Martu Kubišovou. Byla jsem strašně ráda, že jsem mohla přivést dítě do svobodné země,“ uzavřela Hradílková.

Otec Simony Tomáš Hradílek byl pouhých pět měsíců ministrem vnitra ve vládě Petra Pitharta. Abdikoval oficiálně pro vyčerpání. Signatářem Charty 77 se stal již v únoru 1977. V roce 1987 k desátému výročí Charty 77 spoluformuloval významný dokument Slovo ke spoluobčanům. Otevřeným dopisem vyzval Gustáva Husáka k abdikaci a podal trestní oznámení pro velezradu na Vasila Biľaka. Hradílek patřil mezi zakladatele Hnutí za občanskou společnost a Společnosti přátel USA.

Česká republika si v těchto dnech připomíná 25 let od událostí listopadu 1989. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24. Kromě článků, které připomínají přelomové události, zde najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.