Policie přestala vyšetřovat tendr na náramky. Nenašla pochybení

Praha - Protikorupční policie ukončila prověřování trestního oznámení kvůli tendru na elektronické náramky pro vězně. Nezjistila žádný trestný čin. Na dotaz to dnes uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Oznámení podal v červnu tehdejší náměstek ministryně Heleny Válkové (ANO) Pavel Štern. Tvrdil, že Válková se od něj snažila získat informace o průběhu výběrového řízení, na které neměla nárok.

„Věc je ukončená. Provedeným šetřením jsme nezjistili, že by ve věci šlo o podezření z trestného činu,“ uvedl Ibehej bez dalších podrobností.  

Poté, co se Štern obrátil na protikorupční policii, ministryně tendr na náramky zrušila s odůvodněním, že má pochybnosti o transparentnosti řízení. Počínání nominanta ČSSD Šterna označila za cílený manévr, který byl prý projednán se sociální demokracií a jehož výsledkem mělo být její odvolání z funkce. Štern následně ve funkci náměstka skončil.

Helena Válková a její náměstek Pavel Štern
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Tendr na elektronické náramky dlouhodobě provázejí tlaky. Loni ministerstvo výběrové řízení zrušilo po vyhlášení amnestie. Před letošním zrušením tendru Válková plánovala, že projekt spustí příští rok s tím, že náramků prozatím mělo být 800 kusů. Šternův nástupce Vladimír Zimmel nedávno vytvořil pracovní skupinu pro přípravu podkladů k nové veřejné zakázce. Příští týden se má na ministerstvu konat informativní workshop pro případné zájemce o dodání potřebné technologie. 

Alternativní trest domácího vězení existuje v českém právu od ledna 2010. Domácí vězně zatím nekontroluje nepřetržitě elektronika, ale namátkově pracovníci Probační a mediační služby. Část soudců se tento trest zdráhá ukládat právě proto, že kontrola není stálá.