Přehlížením lidských práv v Číně nic nezískáte, varuje aktivista

Praha – Ekonomickým zájmem na úkor lidských práv si ČR v Číně nijak nepomůže, prohlásil někdejší vůdce čínských demonstrací z roku 1989 Ťiang Šao. Jeho slova zazněla na pražské konferenci s názvem Za vaši i naši svobodu. Podle aktivisty je prý v zájmu českých představitelů, aby čínský režim na porušování lidských práv upozorňovali. Šao tím reagoval na nedávnou návštěvu českého prezidenta v Číně. Miloš Zeman zde podepsal několik dohod a mimo jiné ujistil, že Česko bude respektovat územní celistvost země včetně Tibetu a Tchaj-wanu.

Jako země, které se podařilo zbavit komunistického režimu, Česko podle Šaa musí pomáhat čínské občanské společnosti dostávat se k informacím a pochopit globální politiku a podpořit ji solidaritou s ní. „I když jste malá země, můžete udělat hodně. I malé kroky mohou přinést velké změny,“ tvrdí čínský aktivista, který za účast na prodemokratických demonstracích v Pekingu před 25 lety strávil 18 měsíců ve vězení. 

„Pokud budete mluvit jenom o ekonomice, budete ignorovat právní standardy a principy demokracie, nezískáte v budoucnu nic,“ reagoval Ťiang na nedávnou cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny, kde propagoval prohlubování obchodní spolupráce mezi oběma zeměmi, „poučovat“ Číňany o lidských právech ale odmítl.

  • „Pokud se budete řídit jen ekonomickými zájmy, rozhodně nic nezískáte… ani nakonec ten svůj ekonomický zájem.“

Podle Ťianga nicméně nelze otázku lidských práv a principů demokracie od ekonomiky oddělovat. Čína podle něj přispěla ke globální ekonomické krizi produkcí velmi levného zboží, které zaplavuje zahraniční trhy, díky levné pracovní síle. Zatímco bohatí Číňané spojení s vládním režimem tak skupovali nemovitosti po celém světě, mladí Číňané doma nemají na bydlení. 

Ťiang Šao byl jedním z lídrů občanských nepokojů na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Po propuštění z čínského vězení se mu podařilo vycestovat z Číny. Dnes působí v Londýně, odkud komentuje dění ve své vlasti.

Na lidská práva došlo, ale na správných místech, řekl Zeman po návratu

Český prezident se po návratu z nejlidnatější země světa bránil kritice, když poznamenal, že se sešel mimo jiné s představiteli tamní občanské společnosti a s touto skupinou přibližně pěti lidí, mezi nimiž byli bloggeři a politologové, debatoval o lidských právech. „Řekl bych, že jsem se sešel s čínskou stranou mírného pokroku v mezích zákona,“ zhodnotil postavení čínských účastníků schůzky na tamní politické scéně. „Tam jsme se právě bavili o těch otázkách, k jejichž diskutování mě vybízí zběsilá pražská kavárna, aniž by si uvědomila, že k této diskusi opravdu došlo,“ doplnil. Více ZDE

Vydáno pod