Předsedu STAN Půtu viní policie z korupce

Liberec - Policie obvinila šéfa Starostů a nezávislých a hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu. Podezírá ho ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku, uvedl sám Půta. Vedení hnutí to pokládá za nesmyslné a účelové. Než policie uzavře celý případ, vzdává se Půta výkonu předsednické funkce v čele Starostů a nezávislých.

„V místní a regionální politice se pohybuji 12 let a vždycky jsem se snažil o odpovědnou politiku, otevřenou směrem k občanům. Proto bych vás chtěl informovat o události, která se stala dnešního dne. Ráno jsem se dostavil na policii na základě žádosti o podání vysvětlení a poté, co jsem odpověděl na několik otázek k projektu rekonstrukce kostela Máří Magdalény v Liberci, bylo mi na závěr sděleno vyšetřovatelem obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a z přijetí úplatku v souvislosti s tímto projektem,“ přiblížil okolnosti obvinění sám Martin Půta.

O obvinění prý informoval vedení a celostátní výbor STAN a vzdal se funkce předsedy do doby, než se vyšetří celý případ. „Považuji to nejen za svou povinnost, ale i za příspěvek politické kultuře v této zemi,“ dodal ke svém postupu. Hnutí po tuto dobu povede první místopředseda Petr Gazdík.

Místopředseda STAN a poslanec Stanislav Polčák: „Nerozumím tomu, aby první úkon ve věci celého řízení bylo obvinění, nejprve se totiž vyslechne podezřelý a policie to musí následně vyhodnotit, což není okamžitě. Je to podivné.“

Místopředseda STAN Petr Gazdík: „Martin Půta je čestný člověk, kterému naprosto důvěřuji, a doufám, že se celá tato absurdní situace co nejdříve vysvětlí.“

K okolnostem rekonstrukce kostela Půta uvedl, že projekt začal ještě předtím, než se stal hejtmanem a předsedou Výboru regionální rady ROP Severovýchod. Projekt na Půtův návrh zařadil výbor na seznam „rizikových“, kterým pak byla věnována zvýšená pozornost. Došlo ke změně financování projektu, peníze měly být proplaceny až po jeho skončení. Do současnosti žádné peníze vyplaceny nebyly, doplnil.

„Chci zcela vážně prohlásit, že jsem nejen v případě projektu kostela Máří Magdalény v Liberci, ale ani v případě žádného jiného nepřijal žádný úplatek ani jiné osobní zvýhodnění,“ uzavřel Půta. Zvažuje proti obvinění podat stížnost.

Martin Půta: Spolupracuji s policií, aby byl případ co nejdříve uzavřen (zdroj: ČT24)
Vydáno pod