Řidiče špatné svícení netrápí. Posvítí si na ně proto policie

Praha – Pětina automobilů, které jezdí po českých silnicích, má závadu na osvětlení. Upozornilo na to ministerstvo dopravy. Nejčastějším problémem je prasklá žárovka, kterou se řidič nezabývá, špatně ale může být například i geometrie. Podle ministerského oddělení BESIP je vhodné kontrolovat světlomety alespoň jednou za rok. Policie navíc nyní pohrozila, že se ve dnech, kdy jsou dlouhé noci, na osvětlení vozidel důsledně zaměří.

O světla se špatně stará každý pátý řidič (zdroj: ČT24)

Světla nejsou u mnoha českých řidičů součástí auta, kterou by bylo třeba udržovat. Jezdí tak i s prasklými žárovkami, neméně závažným problémem však jsou i špatně seřízené reflektory, které často svítí příliš strmě dolů. Podle Jana Pechouta z BESIPu by se přitom zejména vozy s nesvítícími světly neměly v nočním provozu vůbec pohybovat. Závažnější problém přitom představuje nefunkčnost levého světlometu. Auto, které svítí pouze u krajnice, totiž může zmást protijedoucí řidiče, kteří potom neváhají třeba předjíždět. „Jestli mu nesvítí světlo, které je přivrácené ke středu vozovky, může si to řidič splést s motorkou,“ upozornil Jan Pechout.

Řádně fungující světla jsou ale důležitá především pro samotného řidiče. S reflektory, které svítí o polovinu slaběji nebo jinam, než by měly, snadno přehlédne chodce nebo cyklistu. „To jsou potom metry, které rozhodují o smrti a o životě toho chodce,“ zdůraznil Jan Pechout.

Podle průzkumu BESIPu se o světla svého auta nestará každý pátý řidič. Policie jim nyní, v době, kdy se brzy stmívá, hrozí pokutami. „Naše činnost vzhledem k osvětlení vozidel se ještě zintenzivní,“ varoval policejní mluvčí Jozef Bocán. Naopak některé autoservisy slíbily, že péči o světla řidičům usnadní. V příštím týdnu si za kontroly světlometů nebudou nic účtovat.