24. listopadu 1989 televize poprvé odehrála záběry z Národní třídy

Praha - 24. listopadu 1989 se poprvé na televizních obrazovkách ČST (jiná televizní stanice neexistovala) objevil záznam z policejního zásahu na Národní třídě. Ale vysílat živě z centra Prahy nebylo jednoduché. „Snažili jsme se prosadit, aby televize vysílala to, co vysílat má: pravdu o dění ve státě, tedy i o dění v Praze,“ vzpomíná televizní technik Antonín Dekoj. Pracovníkům televize se tak podařilo dostat přenosový vůz mezi lidi na Václavské náměstí. „Stalo se to, že vysílání bylo přerušeno,“ dodal Dekoj.

Dekoj: Chtěli jsme, aby televize vysílala pravdu (zdroj: ČT24)

„Určitě nás to pobouřilo, byla tu spousta slušných lidí, kteří chtěli, aby televize veřejné služby fungovala tak, jak fungovat má,“ řekl k přerušení vysílání Dekoj. Ve večerním vysílání pak televize poprvé zveřejnila záběry z demonstrace 17. 11. a další den vyrazily štáby na Letenskou pláň. „To byl první velký přenos. V daném okamžiku se musí dostat ven to, co je pravda,“ vzpomíná televizní technik.

Aby vůbec mohli natočený materiál odvysílat, spolupracovali zaměstnanci Československé televize s radiokomunikacemi, které zajišťovaly přenos tv signálu na Kavčí hory. Tlak na redaktory přesto existoval. „My jsme se báli, ale v ten moment o tom nikdo tolik nepřemýšlel,“ vzpomíná Dekoj s tím, že pracovníci byli připraveni i na obsazení televize, odvezli proto veškeré přenosové vozy mimo areál Kavčích hor.

První televizní vysílání ale nebylo jedinou důležitou událostí 24. listopadu 1989: na Ústředním výboru KSČ probíhalo mimořádné zasedání, večer odstoupil z funkce tehdejší generální tajemník ústředního výboru KSČ Miloš Jakeš a spolu s ním také celé předsednictvo.

Podívejte se, jak vypadalo vysílání 24. listopadu 1989: