Chcete skupinovou slevu? Od nového roku to musíte hlásit dopředu

Praha – České dráhy oznámily, že od nového roku zavádí několik nových pravidel. Jednou z nich jsou skupinové slevy, které využívají například školy či jiné kolektivy. Skupiny nad pět členů budou muset nově nahlásit svoji cestu tři dny předem. Cestovat sice mohou i bez ohlášení, jízda je ale vyjde výrazně dráž, protože přijdou o skupinovou slevu. Mládežnické kolektivy se bouří, protože se obávají, že jim tato změna zkomplikuje život.

Co to v praxi znamená? Například cesta z Prahy do Českých Budějovic pak bude stát dvojnásobek. Dráhy tím chtějí zabránit situacím, kdy jsou vlaky přeplněné. Jako příklad uvádí výlety trampů, kteří tradičně cestují v mnohočetných skupinách.

„Je to obrovská komplikace, protože děti se mohou omluvit těsně před výpravou, že jsou nemocné, a skautští vedoucí potom nemají šanci změnit ty počty na poslední chvíli,“ uvádí zkušenosti z praxe mluvčí Junáka Renata Hladká. Mluvčí ČD Petr Štáhlavský ale oponuje tím, že dráhy potřebují mít přehled o početnějších skupinách, pokud dojde k mimořádným událostem. „My potřebujeme vědět přesný počet cestujících, abychom mohli třeba na trati, kde je náhradní autobusová doprava, zajistit dostatečný počet autobusů nebo na jiných tratích případně posílit vlakové spoje,“ doplňuje Šťáhlavský. Podle redaktora časopisu ŽelPage.cz Michala Jaroše ale dráhy v takových případech ve skutečnosti selhávají: „Případy z praxe ukazují, že ani skupinám 20–25 osob se žádné posilování vlaků nekoná, “ podivuje se Jaroš.

Další změny

Kromě povinnosti pro skupiny, které chtějí uplatnit slevu, se nově zavádí i povinná jízdenka pro děti do šesti let, která ale bude bezplatná.

Celkově chtějí ČD zvyšovat příští rok jízdné, zhruba o procento. Zlevní naopak některé mezinárodní jízdenky nebo cestování v první třídě.