Pavel Zeman: Státní zastupitelství bylo v kauze schizofreničky pasivní

Brno – Kontrola postupu státních zástupců při rozhodování o změně léčby psychiatrických pacientů odhalila, že někteří z nich přicházejí k soudu nepřipraveni a až teprve v průběhu jednání zjišťují, proč se pacient vůbec dostal do ústavu. Výsledky šetření oznámil dnes nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Čtyři ze čtrnácti úřadů podle něj neposuzovaly jednotlivé případy dostatečně. Rozhodl proto, že jeho úřad vypracuje pro tento typ případů přesnou metodiku, jak postupovat.

Kontrolu práce státních zastupitelství nařídil Zeman po útoku schizofreničky ve žďárské škole, kterou opavský okresní soud propustil z ústavní péče. V tomto případě bylo podle Zemana státní zastupitelství pasivní.

Nejvyšší státní zastupitelství v uplynulých týdnech zkontrolovalo 936 spisů u čtrnácti okresních státních zastupitelství. Hloubková kontrola odhalila velké rozdíly v přístupu a praxi různých okresních státních zastupitelství. „Někteří státní zástupci přistupují k tomuto typu případů velmi pasivně. K soudu chodí nepřipravení a nemají dostatek informací o historii pacienta a ani si je nevylustrují,“ popsal nejzávažnější zjištění kontroly Zeman.

Státní zástupci tak často zjistí až u soudu, kvůli jaké trestné činnosti se pacient dostal do ústavní péče. Na dotaz novinářů Zeman uvedl, že mezi pasivnější státní zastupitelství patří i to v Opavě. Právě to dozorovalo řízení o změně léčby schizofreničky, která po propuštění z psychiatrické léčebny útočila ve Žďáru nad Sázavou.

Za závažnou příčinu nedostatků při rozhodování o změně léčby psychiatrických pacientů Zeman označil také přílišnou rychlost řízení. O změně léčby soudy rozhodují v drtivé většině zjednodušeným usnesením. „K takovému postupu dochází také u osob stíhaných za násilné a sexuálně motivované zločiny,“ upozornil Zeman.

Léčebny nedávají státním zástupcům dost informací, tvrdí Zeman

Hloubková kontrola naopak ukázala, že precizní práci odvádějí státní zástupci speciálně vyčlenění pro tyto případy. Ti chodí na jednání připraveni a o konkrétním pacientovi si dopředu zjistí dostatek informací.

Zeman ale zkritizoval také práci psychiatrických léčeben, které navrhují přeměnu ústavní na ochrannou péči u svých pacientů. Podle Zemana jsou návrhy léčeben až na výjimky velmi stručné. „Týká se to například diagnózy, která je navíc někdy nepřesná. Chybí také popis chování léčeného a většinou také prognóza chování do budoucna,“ popsal Zeman s tím, že z návrhu nelze většinou zjistit ani to, pro jaký trestný čin byl pacient původně stíhán.

Řešení? NSZ vypracuje metodiku pro postup státních zástupců

Podle Pavla Zemana nicméně není nutné nijak novelizovat zákony, dostatečným krokem podle něj bude vytvoření metodiky pro postup státních zástupců pro tato rozhodování. Zeman také řekl, že zváží personální posílení vybraných okresních státních zastupitelství.

V následujících dnech se má Pavel Zeman sejít s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO), která nařídila hloubkovou kontrolu praxe soudů, aby sjednotili svůj postup. „Kvalitnější práce státních zástupců jistě zlepší i práci soudů,“ uzavřel Zeman. Dodal, že rezervy jsou také v ambulantní ochranné péči - dohled nad potenciálně nebezpečnými pacienty není dostatečný. Ke společnému jednání proto chce pozvat i soudní znalce a psychiatry.

Hlavní fakta o kauze

  • Šestadvacetiletá žena trpící schizofrenií pobodala 14. října tři studenty na Střední škole obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou. Podle svědků žena křičela, že chce, aby ji „policajti odstřelili, že se chce nechat zabít, tak udělala tohle“.
  • Šestnáctiletý mladík bodným zraněním podlehl, další studentka musela podstoupit kvůli vážnému bodnému zranění operaci. Poslední z dívek utrpěla jen drobná řezná poranění. S řezným poraněním na hlavě byl hospitalizován i policista. Svoje oběti si velice pravděpodobně vybírala náhodně.
  • Policie potvrdila, že jde o stejnou ženu, která v roce 2012 pobodala v Havířově vychovatelku a pak si vzala jako rukojmí sedmiletou dívku. V tomto případě bylo stíhání ženy kvůli psychické nemoci zastaveno.
  • Okresní soud v Opavě ženě letos v únoru přeměnil ústavní léčbu v ambulantní. Podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové soudce pochybil a důsledně se nezabýval otázkou, jestli žena nebude na svobodě nebezpečná.

Kontroly na všech frontách

Tragický říjnový útok vyvolal celou řadu kontrol – ministerstvo školství kontrolovalo zabezpečení škol, ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) prověřila postup opavského soudu, který rozhodl o propuštění ženy, jež v říjnu útočila na žďárské střední škole, do ambulantní péče.

Ministerská kontrola ukázala, že soud důsledně nerespektoval trestní řád. Vůbec se prý nezabýval zásadní otázkou, zda neznamená pobyt ženy na svobodě nebezpečí. Vyplývá to z textu stížnosti pro porušení zákona, kterou ve středu ministerstvo zveřejnilo na svém webu. Sjednotit postup českých soudů by měl Nejvyšší soud.

S tvrzením, že české soudy nepostupují při projednávání přeměny jednotně, přišla ministryně Válková už počátkem listopadu. Vycházela při tom z kontroly sedmi soudů, v jejichž obvodech se nacházejí psychiatrická zařízení.

Prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová

"Soudci se této agendě věnují dlouhá léta, jsou na ni zvyklí a připravení. To nicméně nevylučuje, že v jednotlivých případech může dojít k nedostatkům, proto je správné to kontrolovat. Otázka, zda by měl být v těchto případech vyžadován posudek soudního lékaře, je ale na hlubší diskusi. U soudu už totiž mluví lékaři, kteří se o pacienty starají v ústavní péči i kterým by měli být svěřeni do ambulantní péče. Oni de facto vystupují jako soudní znalci. Nemělo by docházet ke změnám jen na základě tlaku veřejnosti."