Semelová za výroky o Miladě Horákové stíhána nebude

Praha - Policie odložila vyšetřování poslankyně Marty Semelové (KSČM) kvůli jejím výrokům ve vysílání ČT z února letošního roku. Poslankyně v pořadu Hyde Park například pochybovala o tom, že přiznání Milady Horákové v procesu z 50. let bylo vynucené. Vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 zase označila za internacionální pomoc. Podle policie se neprokázalo, že by Semelová svými výroky porušila zákon.

„Celou věc jsme odložili, protože nebylo prokázáno spáchání trestného činu. Ve věci byl zpracován odborný znalecký posudek a i na jeho základě jsme takto rozhodli,“ uvedl Pavel Šváb, mluvčí brněnské policie, která se případem zabývala. K výrokům se  podle Švába vyjádřil znalec na extremismus a z jeho vyjádření nevyplývá, že by Semelová porušila zákon. Poslankyni hrozilo za podporu hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka až deset let vězení. „Někdy se v těchto případech prokazuje porušení zákona poměrně obtížně,“ řekl k případu žalobce Jan Petrásek.

  • „Je patrné, že soud objektivně posoudil situaci v ČR, co se týká svobody slova. Já jsem rád, že dal na to, že přece jen v České republice platí svoboda slova,“ podotkl k rozhodnutí o ukončení stíhání Semelové její stranický kolega Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM.

Policie vyšetřovala Semelovou od letošního února kvůli jejím výrokům v pořadu Hyde Park v České televizi (více ZDE). V pořadu například pochybovala, že přiznání Milady Horákové před soudem byla vynucená. Od názorů Semelové se následně další členové KSČM distancovali.

Historik Petr Blažek k procesu s Miladou Horákovou (zdroj: ČT24)

K srpnovým událostem pak poslankyně uvedla, že by je rozhodně nenazvala okupací. „Já bych to nazvala internacionální pomocí, která ale nám jako komunistické straně přinesla do budoucna mnohé problémy s tím, jak se lidé dívali na komunistické hnutí,“ uvedla.

Trestní oznámení na poslankyni podal starosta městské části Brno-Starý Lískovec Vladan Krásný a Dušan Makovský z iniciativy ProtiAlt. Státní zástupce ho pak počátkem března předal policii k prošetření. V dubnu Semelová kvůli svým výrokům musela podat vysvětlení na policii. Ve vysílání ČT24 své výroky okomentovala takto: „Vysvětlila jsem to v tom smyslu, že jsem řekla své názory, a ty se opírají o různé historické prameny nebo filmové dokumenty. Nemyslím si, že bych se dopustila něčeho trestného.“

Milada Horáková, účastnice protinacistického odboje a členka ČSNS, byla v 50. letech v komunistickém politickém procesu odsouzena k trestu smrti a popravena. Podle historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů byla Horáková během výslechů vystavena psychickému nátlaku, výslechy často trvaly velmi dlouho. Jako nátlakové prostředky používali vyšetřovatelé StB kromě fyzického násilí například i vyčerpávání vyšetřovaných nedostatkem spánku, dodal Blažek.