Klokánky musí zrušit sto míst pro ohrožené děti, nedostaly výjimku

Praha – Od Nového roku by mělo být zrušeno na sto míst v krizových zařízeních, která provozuje Fond ohrožených dětí. Ministerstvo práce a sociálních věcí neudělilo Klokánkům kapacitní výjimku. Podle zákona může mít každé z těchto zařízení pouze osmadvacet dětí. Některá zařízení přitom mají prostory až pro čtyřicet dětí. Fond se proti rozhodnutí brání a zastali se ho také psychologové.

Podle zákona může být v Klokánku maximálně 28 dětí. V minulosti dostávala tato zařízení od ministerstva výjimku, aby jejich kapacita mohla být větší. Teď ji ale už nedostala a šest Klokánků musí dohromady rušit stovku míst. „Na těch 105 míst se dá v průměru umístit 200 dětí ročně. Ty teď půjdou do jiných zařízení,“ uvedla předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Krizovým zařízením proto vyjádřily podporu i dvě desítky psychologů. Ministryni Michaele Marksové (ČSSD) napsali také dopis.

Ročně projde Klokánky po celém Česku na 1 200 dětí

Pokud resort výjimku neprodlouží, bude muset z Klokánků odejít i šedesát zaměstnanců. Karla Smetanová například pracuje jako teta ve štěrboholském Klokánku už sedm let a stará se o čtyři děti. „Není to tak, že přijdou a odejdou. Žijete s nimi, přirostou vám k srdci,“ řekla České televizi. Pokud ale ministerstvo výjimku neudělí, děti zřejmě zamíří do dětských domovů a ona přijde o práci. „My dospělí se s tím nějak popasujeme, ale jak těm dětem vysvětlit, že to bude jinak,“ dodává.

Ministryně oponuje, že žádné Klokánky neruší, jen u některých omezuje kapacitu. „Všichni vědí, co zákon říká. Všechna ostatní zařízení se tomu dokázala ve prospěch dětí přizpůsobit,“ podotýká. Fond ohrožených dětí přesto podal proti rozhodnutí ministerstva rozklad. Teď čeká, jaké bude definitivní stanovisko úředníků.

Klokánky poskytují rodinnou péči dětem, které potřebují okamžitou pomoc – jsou bez jakékoli péče, zneužívané nebo žijí v nevhodném prostředí. Nejčastěji děti do Klokánků přicházejí po dohodě s rodiči, mohou se do zařízení dostat také na svoji žádost nebo z rozhodnutí soudu. Pobyt je průměrně půlroční, většina dětí se potom vrací domů. V Česku je šestnáct Klokánků.

Klokánky musí od ledna zrušit 100 míst pro děti (zdroj: ČT24)
Vydáno pod