Žádné další výjimky. Klokánky se mohou starat jen o 28 dětí

Praha – Strop pro takzvané Klokánky je osmadvacet dětí, s žádnými dalšími výjimkami nepočítáme, řekla dnes ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Stát podle ní už neprodlouží výjimku, která umožňovala Fondu ohrožených dětí, který Klokánky zřizuje, pečovat o větší počet mladých v nouzi. Fond tak neuspěl se svým rozkladem, kterým chtěl toto rozhodnutí zvrátit.

Marksová svoje rozhodnutí neprodloužit Fondu ohrožených dětí výjimku zdůvodnila tím, že okamžitou pomoc dětem v nouzi nabízí i jiné instituce. „Ty tyto výjimky nepotřebují. V zákoně se objevilo omezení 28 dětí se zdůvodněním, aby to byla zařízení takzvaně rodinného typu tak, aby byla pro děti co nejpřátelštější,“ vysvětlila ministryně s tím, že příliš vysoký počet dětí může být podle ní naopak ke škodě.

Fond ohrožených dětí, který vede Marie Vodičková, podle ní měl díky výjimkám dva roky na to, aby dostatečně upravil kapacity svých zařízení. „I přesto, že bylo jasné, že výjimka na konci tohoto roku skončí, tak bohužel tato zařízení nabírala děti nad rámec povolené kapacity,“ dodala Marksová.

„My děti nemůžeme odmítat, pokud jsou nám svěřeny soudy nebo úřady. Úřady ve třech krajích nám přestaly dávat tolik dětí, takže ve třech zařízeních došlo ke snížení počtu dětí, o které se staráme,“ bránila se předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Podle Marksové mají kraje míst pro okamžitou péči o děti v nouzi dostatek. „Ptaly jsme se všech krajů a všechny – s výjimkou Středočeského kraje – odpověděly, že tuto kapacitu nad rámec zákona nepotřebují, že ji mají zajištěnou v jiných zařízeních,“ dodala Marksová. Volné kapacity mají kraje především při svých dětských domovech nebo kojeneckých ústavech.

A právě v tom vidí Vodičková největší problém. „Já nechápu, proč nemůžeme mít ve svých zařízeních v samostatných bytech 48 dětí, když v zařízeních, kam děti odcházejí, jsou často ve větším počtu,“ upozornila předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Vodičková: Klokánky k nám chodí obdivovat i ze zahraničí

Po dnešku je tak definitivní, že od ledna 2015 musí být v péči tet v každém z Klokánků maximálně 28 dětí. Ty, které tam už byly díky výjimce umístěny, tam ale mohou po vymezenou dobu – v průměru jde o šest měsíců – zůstat. „Chtěla bych všechny ujistit, že žádné dítě, které pobývá v Klokánku, neskončí po Novém roce na ulici ani nebude násilně přestěhováno jinam,“ dodala Marksová.

Přesuny dětí do dětských domovů jsou ale podle Vodičkové chybou. „Péče tam není rozhodně tak blízká, jako je tomu v Klokánku, kde teta vaří, nakupuje a peče a děti tam jsou v samostatných bytech po čtyřech. Tento model k nám chodí obdivovat i zahraniční delegace,“ uvedla se zklamáním Vodičková.

Dodala, že teď bude mnohem častěji docházet k rozdělování sourozenců, které v Klokáncích mohli zůstávat společně. „Ať se na to rozdělování sourozenců přijde někdo podívat. Teď máme aktuální případ čtyř dětí, kdy to nejmladší šlo do kojeneckého ústavu a tři starší pak do dětského domova,“ uzavřela Vodičková. Rozklad, který fond podal, byl poslední šancí, jak udržet vyšší kapacitu Klokánků.