Lidé žádali přijetí uprchlíků. Na druhém chodníku chtěli opak

Praha – Na demonstracích v Praze a Brně vyzvaly stovky lidí vládu k přijetí syrských dětí a jejich rodin, které ze země uprchly. Lidé charakterizovali vládní rozhodnutí nepřijmout část ze sto tisíc uprchlíků jako projev xenofobie. Současně ale proběhly také protesty proti možnému přijetí syrských uprchlíků. Stoupenci vládního rozhodnutí míní, že by uprchlíci v Česku rozpoutali džihád, stoupenci jejich přijetí by se podle kritiků dopustili vlastizrady.

Před sídlem vlády v Praze demonstrovalo proti vládnímu rozhodnutí odmítnout část syrských uprchlíků zhruba 300 lidí. Přinesli transparenty „Hanba vládě, hanba xenofobii“, „Nebojte se syrských dětí“ nebo „Praotec Čech byl také migrant“. „Je přirozené si navzájem pomáhat. Nejsme civilizovaní, pokud to nedokážeme,“ řekl školák Adam Lustig ze studentské rady Gymnázia Přírodní škola. Podle Joela Rumla z Ekumenické rady církví by se zahraniční politika měla orientovat na pomoc potřebným, a neřídit se jen ekonomickou výhodností.

Zastánci vládního rozhodnutí se sešli na opačném chodníku. Skandovali a ukazovali transparenty „Vládo, nenech se vydírat“, „Podpora muslimské migrace není humanismus, ale vlastizrada“ či „Pomáhejme v Sýrii, nevozme džihád sem“. Další skupina s červenými světlicemi a velkým nápisem „NE migrantům“ se potom zamíchala do davu těch, kteří žádali přijetí uprchlíků. Zhruba po hodině obě akce skončily.

Demonstrace pro přijetí uprchlíků ze Sýrie zmítané občanskou válkou proběhla také na Moravském náměstí v Brně, kde se sešlo zhruba sto lidí. Přinesli letáčky s nápisy „Zachraňte syrské děti“, „Kdo se bojí, nesmí do vlády!“ či „Hanba vládě, která se bojí syrských dětí“. Obrázky syrských dětí, které mohly nalézt v Česku útočiště, potom rozmístili na fontánu na Moravském náměstí.

Ministr vnitra Milan Chovanec na počátku prosince na jednání v Bruselu oznámil, že se Česko nepostará o část ze sta tisíc uprchlíků, které slíbily přijmout západní státy. Dříve sice hovořil o možném referendu o přijetí uprchlíků, Česká republika však podle Chovance není z bezpečnostních a technických důvodů schopna tisícovky běženců vzít. Výjimkou by mohly být rodiny vybraných nemocných syrských dětí. Vláda nakonec rozhodla o pomoci uprchlíkům prostřednictvím lékařských týmů, které vyšle do Jordánska.

Vydáno pod