Vyšetřovatel Mueller má na Trumpa 40 otázek. Vůbec poprvé pohrozil předvoláním prezidenta

Americký prezident Donald Trump by mohl být předvolán v případu údajného vměšování Ruska do amerických voleb. Tvrdí to Trumpův bývalý právník John Dowd. Podle něj zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který roli Ruska v předloňských prezidentských volbách ve Spojených státech objasňuje, varoval právní zástupce prezidenta, že by mohl hlavu státu k podání svědecké výpovědi předvolat obsílkou. Podle amerických médií je to vůbec poprvé, co Mueller o formálním předvolání prezidenta hovořil.

Mueller možnost obsílky zmínil během březnového jednání s Trumpovým právním týmem, Dowd tuto informaci zveřejnil až nyní. Dowd patřil k vůdčím členům Trumpova právního sboru, koncem března ale rezignoval. Podle médií se rozhodl odejít, protože prezident bral stále méně ohled na jeho rady.

Agentura AP poznamenala, že není znám kontext, ve kterém Mueller o předvolání hovořil. Není také jasné, jak vážně svůj komentář mínil. Mueller neobjasňuje jen ruskou roli ve volbách a vazby členů Trumpovy kampaně na Moskvu, ale zjišťuje také, zda se Trump svým jednáním v roli prezidenta nepokusil bránit průchodu spravedlnosti.

Trump v minulosti prohlašoval, že je ochoten dobrovolně podat Muellerovi svou svědeckou výpověď, po nedávné razii Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) u jeho osobního právníka Michaela Cohena si to ale rozmyslel.

Pokud by se Mueller rozhodl nyní Trumpa formálně předvolat, mohl by se prezident proti obsílce soudně ohradit, případně využít pátý dodatek americké ústavy, podle kterého nikdo nesmí být nucen svědčit sám proti sobě.

NYT: Mueller má na Trumpa čtyřicet otázek

Deník The New York Times v pondělí informoval o tom, že Mueller předal Trumpovým právníkům seznam asi 40 otázek, na které chce od prezidenta znát odpověď.

Mueller chce mimo jiné vědět, za jakých okolností propustil někdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho, či podrobnosti o kauze Trumpova bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se scházel s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem.

Otázky se také podrobně věnují dění v Trumpově volebním štábu, týkají se vazeb Trumpova poradce Rogera Stona na portál WikiLeaks, jednání prezidentova zetě Jareda Kushnera s Rusy či aktivit bývalého šéfa kampaně Paula Manaforta.

Fakt, že se seznam otázek dostal do médií, Trump tvrdě kritizoval na sociální síti Twitter. Trump jakoukoli spolupráci s Ruskem během kampaně popírá a vyšetřování, které se zaměřilo na jeho tehdejší volební štáb, označuje za hon na čarodějnice. Rovněž Rusko tvrdí, že se americké volby nesnažilo ovlivnit.