„Voodoo dělá dobré věci.“ Africký Benin chce svou tradici přiblížit turistům

Horizont ČT24: Benin se vrací k tradici voodoo, přiblížit ji chce i turistům (zdroj: ČT24)

Západoafrický Benin bývá považován za kolébku voodoo. Toto kontroverzní náboženství se v minulosti potýkalo s katolickým nebo komunistickým vlivem. Teď v zemi zažívá velký návrat. S černou magií a voodoo panenkami známými z amerických filmů ale nemá realita mnoho společného.

Hudba, tanec a modlitby. Tak vypadal tradiční voodoo festival v hlavním městě Porto Novo. Lidé v různých maskách doufají, že bohové vyslyší jejich modlitby.

„Obnovování tradic zviditelňuje kult voodoo a povzbuzuje lidi, aby věřili v existenci našich božstev. Jsem potěšen, protože se o tato božstva také stále více zajímají moji lidé,“ říká nejvyšší vůdce kultu voodoo v Porto Novo Mito Akplogan Guin Houetchenou.

Různé rodiny uctívají různé bohy. A země chce své tradice ukázat také turistům. „Jedná se o dědictví, které bychom měli sdílet se světem. Cestovatele proto přijímáme s otevřenou náručí a průvodci jim vysvětlují, co které božstvo znamená a co ochraňují,“ uvedl zakladatel centra Ouadada Gérard Bassalé.

Náboženství spojené s oběťmi

Stoupenci kultu věří, že život řídí duchovní síly, které mají původ v přírodních živlech, jako je voda, země a vzduch. Ty by podle nich měly být uctívány během rituálů spojených se zvířecími oběťmi.

„Víme, že existuje mnoho lidí, kteří říkají, že voodoo není dobré. Ale já jsem přesvědčen o opaku, protože voodoo dělá dobré věci. Když máte otevřené srdce a o něco požádáte, dostanete to,“ říká uctívač voodoo.

Voodoo navzdory mylně rozšířené představě nepochází z Haiti. Mnoho Haiťanů má ale předky v Beninu a západní Africe, odkud byli jako otroci odvlečení. V Beninu se k voodoo podle oficiálních údajů z roku 2013 hlásí jedenáct procent obyvatel. Skutečné číslo bude ale pravděpodobně mnohem vyšší.