Vídeňský ples v opeře ve stínu Ruby

Vídeň - Velkolepá elegance, oslnivé róby v nepřeberném množství materiálů i barev, vybraná společnost a umělecká vystoupení. Ovšem také poprask kolem kontroverzního hosta, mladičké marocké tanečnice přezdívané Ruby, zapletené do sexuálního skandálu italského premiéra Silvia Berlusconiho. Letošní vídeňský Ples v opeře, který se konal v noci na dnešek, měl podle agentur zkrátka několik různých podob.

Vídeňská smetánka zažila za dobu konání honosného plesu všechno možné – válku, hospodářskou recesi i hrozbu anarchistů. Ale dosud nikdy se nemusela vyrovnat s účastí břišní tanečnice, která údajně jako nezletilá měla placený sex s italským premiérem. Její avizovaná přítomnost na této významné společenské akci odsunula z titulních stran místních novin dokonce i boje v Libyi a další světové události. Televizní štáby ji měly ignorovat a rakouské celebrity měly v plánu se jí vyhýbat.

Kdepak valčík, Ruby umí jen břišní tanec

Ruby však mnohé překvapila, neboť se na plese objevila oblečena jako pravá dáma v šatech zlatavé barvy a kožešinovém sáčku. Všude přítomné objektivy fotoaparátů a videokamer zahrnovala šarmantními úsměvy. „Neumím tančit valčík,“ řekla Ruby reportérům a po pauze pro efekt s úsměvem dodala: „Umím jen břišní tanec.“

I někteří z předchozích hostů svérázného milionáře vzbuzovali přinejmenším pozdvižení obočí. Jeho pozvání přijala v minulosti například pornohvězda českého původu Dolly Buster či dědička hotelového impéria Paris Hiltonová. Ruby však byla pro řadu lidí opravdu těžko stravitelné sousto.

Lugner dostane přes prsty

Lugner, který Ruby za její účast na plese zaplatil 40 000 eur (více než 971 000 korun), se tvářil, že poprasku, který způsobil, nerozumí: „Pokud ji má rád Berlusconi, tak je také dost dobrá pro ples v opeře,“ prohlásil. Organizátorka plesu však označila Ruby za „prostitutku zapletenou do právě probíhajícího soudního procesu“ a jako taková je prý na akci nežádoucí. Dodala, že příští rok Lugner na plese nedostane lóži.

V souladu s tradicí opery se organizátoři akce letos vrátili k většímu zastoupení umělců v rámci akce. Poprvé tu také hrála vídeňská filharmonie, vystoupila zde i lotyšská operní pěvkyně Elina Garancaová, která svou árií z opery Samson a Dalila vehnala slzy do očí své kolegyni Anně Nětrebkové. Tradičně na ples zavítali i rakouský prezident Heinz Fischer a spolkový kancléř Werner Faymann. Mezi hosty byla letos také slovenská topmodelka Adriana Sklenaříková Karembeuová v doprovodu syna Alaina Delona Anthonyho.