Velitel ozbrojených sil je naším idolem, hlásá egyptská armáda

Káhira - Mezinárodní snaha ukončit politickou krizi v Egyptě zkrachovala a vyjednavači opustili zemi. Vláda zopakovala plán rozehnat protestní tábory stoupenců Muslimského bratrstva. Nikdo nepochybuje, že ve skutečnosti jde o přání armády a jejího všemocného šéfa - generála Fattaha.

Ještě před rokem neznámý generál Abdel Fattah al-Sisí je dnes bezpochyby nejmocnější postavou celé země. „Miluju ho, protože přišel, aby zemi očistil od té špíny Muslimského bratrstva,“ řekla stoupenkyně armády Wafa Salah al-Dinová. Jako o spasiteli Egypta o něm mluví v kolébce revoluce na náměstí Tahrír.

O pár kilometrů dál, u mešity Rabá al Adáwija, pro něj vzbouření islamisté nemají lepšího jména než tyran. „Velitel ozbrojených sil udělal špatnou věc. Svrhl našeho právoplatného prezidenta,“ pronesl stoupenec Muslimského bratrstva Ismaíl Seinem.

Ilustrační foto
Zdroj: Manu Brabo/ČTK/AP

Byl to přitom právě islamistický prezident Mursí, kdo charismatického generála do čela armády postavil. Dnes ho vojáci vězní na neznámém místě. Armáda se tím opět sama jmenovala do pozice nejvyššího strážce egyptské budoucnosti. „Teď už zase máme normální demokratickou vládu a nového prezidenta,“ podotkl Mohamed Ismaíl Chálid. 

Obdiv stoupenců armády jde dokonce tak daleko, že jejího děvetapadesátiletého velitele přirovnávají k největšímu egyptskému idolu, prezidentovi Gamálu Násirovi. Ne náhodou také vojákovi a také pučistovi. Jako by zapomněli, že v lednu 2011 sami svrhli jiného exgenerála, Husního Mubaraka. Vyrabované a vypálené sídlo bývalé vládní strany zatím na břehu Nilu jako tragické memento připomíná chaos, do kterého se arabská velmoc před dvěma a půl roky propadla.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)