Ve věku 85 let zemřel spisovatel Philip Roth. Autor Americké idyly navštívil i Československo

V úterý ve věku 85 let zemřel jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů a autor téměř tří desítek románů Philip Roth. Informují o tom americká média s odvoláním na jeho agenta. K nejproslulejším Rothovým románům patří Portnoyův komplex z roku 1969 nebo Americká idyla z roku 1997, za kterou dostal prestižní Pulitzerovu cenu. Agentura AP jej v nekrologu označuje za neohroženého vypravěče příběhů o sexu, smrti, asimilaci a osudu, za oslavovaného i kontroverzního autora a neúprosného satirika.

Roth, který býval každoročně uváděn mezi favority na zisk Nobelovy ceny za literaturu, se ve svých románech věnoval tématu postupné asimilace Židů v Americe, otázkám osobní identity či problémům kulturní a etnické příslušnosti. Jeho knihy spojují témata obvinění a očištění a to, že jejich autor pocit zmaru, lidské sobeckosti a nespravedlnosti rozšířil z židovských komunit na celou společnost.

Jako zázračné dítě 50. let šokoval celý západní svět tím, že pouhou dekádu po holocaustu odmítl své židovské postavy zobrazovat buď jako hrdiny, nebo jako mučedníky. Řada ortodoxních rabínů ho obvinila z antisemitismu. Vysloužil si i výtky z šíření pornografie a kritizovaly ho feministky. Téměř všechny jeho romány byly na pomezí autobiografie a fikce.

Do literatury vstoupil v roce 1959 knihou Goodbye Columbus (Sbohem, město C). K dalším jeho dílům patří například Elév, Profesor touhy a Operace Shylock. Portnoyův komplex, román explicitně popisující sexuální revoltu 60. let, vyvolal skandál i v této převratné dekádě.  V Americké idyle (1997, česky 2005) Roth reflektuje bouřlivé hnutí proti válce ve Vietnamu.

Dílo Lidská skvrna je pokládano za jeden z největších amerických románů 20. století, je strhujícím příběhem Colemana Silka, univerzitního profesora sraženého jediným drobným přeřeknutím z vrcholu životní dráhy do propasti ponížení a zostuzení.

Zemřel spisovatel Philip Roth. Českým disidentům pomáhal v USA vydávat knihy (zdroj: ČT24)

Rothovo dílo poznamenaly i trpké osobní zkušenosti, mimo jiné kruté deprese, které ho postihly v roce 1987. Po zklamání z prvních reakcí na román Operace Shylok v roce 1993 se deprese vrátily a spisovatel několik let nekomunikoval s médii.

Roth v 70. letech navštívil Československo

Roth byl držitelem řady českých ocenění. Jako vydavatel východoevropských autorů totiž významně přispěl k propagaci české literatury. Díky němu například získal v USA své první čtenáře Milan Kundera.

V polovině 70. let Československo navštívil a na základě „neobyčejných“ zážitků vznikla i novela Pražské orgie (1985). V roce 1994 byl Roth společně s Günterem Grassem vyznamenán první Cenou Karla Čapka, v roce 2001 dostal jako první Cenu Franze Kafky. Do češtiny jeho díla nejvíce překládali Rudolf a Luba Pellarovi, později Jiří Hanuš. 

V roce 2011 získal mezinárodní Man Bookerovu literární cenu, mezinárodní obdobu známého britského literárního ocenění. Koncem roku 2012 ale oznámil, že už nehodlá dál psát.

Roth pocházel z rodiny židovských přistěhovalců původem z polské Haliče, narodil se ale už v USA v Newarku (19. března 1933). Vyrůstal v asimilované rodině na bohatším předměstí. Nepovažoval se za židovského, ale amerického autora. Od mládí pozoroval život kolem sebe. Často přemítal, jakým by byl spisovatelem, kdyby jeho prarodiče nepocházeli z východní Evropy.

Podle deníku The New York Times žil Roth v New Yorku a ve státě Connecticut. Podle jeho agenta zemřel na srdeční selhání.