V uprchlickém táboře pro Rohingy se vzňal vařič, o přístřeší přišly desítky tisíc lidí

Při požáru v jihobangladéšském táboře pro Rohingy zemřelo nejméně 15 lidí. Podle úřadů se 560 osob zranilo a čtyři stovky lidí zůstávají nezvěstné. Humanitární pracovníci oznámili, že své příbytky muselo opustit 50 tisíc Rohingů. Jde o třetí požár v táborovém komplexu za poslední čtyři dny. Tábory jsou domovem téměř milionu příslušníků myanmarské muslimské menšiny, kteří ze své země uprchli před etnickými a náboženskými čistkami páchanými rukou tamních buddhistů v roce 2017.

„Shořelo téměř 10 tisíc příbytků. Sestavili jsme sedmičlenný vyšetřovací výbor,“ řekl tajemník bangladéšského úřadu pro řešení katastrofických událostí Mohsin Čaudhrí. Podle policie začalo hořet po výbuchu plynového vařiče používaného k přípravě jídla. Plameny se podařilo uhasit až po deseti hodinách.

Uprchlíci začali prohledávat spáleniště a mnozí vzlykali. „Včera, než začalo hořet, odešly mé děti do islámské školy. Neviděla jsem je, když se vrátily. Našla jsem dvě starší, ale mladšího syna nemohou najít,“ řekla uprchlice jménem Šappuni. Nejméně tři z 15 mrtvých jsou děti, ale mnoho lidí se pohřešuje.

Požár v uprchlickém táboře
Zdroj: Reuters/Stringer

Děti se nedokázaly dostat pryč

Agentura AFP s odvoláním na hasiče oznámila, že jde od pátku už o třetí požár. Také oba předchozí zničily velké množství obytných prostor.

Na ploše zhruba 3000 hektarů se nachází 34 táborů. Pondělní požár vzplál v jenom z nich a rozšířil se do tří dalších. Prchající se snažili vzít s sebou své věci a vyhledali své blízké v jiných táborech.

„Jde o největší požár od srpna 2017, kdy začali Rohingové přicházet ve velkém počtu,“ sdělil Šamsud Douza z úřadu pro uprchlíky.  „Lidé se snažili zachránit útěkem, protože oheň se rychle šířil. Mnoho jich bylo zraněno, já jsem viděl těla čtyř mrtvých,“ citovala AFP jednoho svědka.

Zástupce Rohingů Saíd Ulláh řekl, že je třeba věc vyšetřit a objasnit, proč se požáry v táborech opakují. „Pohřešuje se mnoho dětí, některé se kvůli oplocení nedokázaly dostat ven,“ sdělil.

Rohingové jsou muslimská menšina z převážně buddhistického Myanmaru, kde čelí dlouhodobé diskriminaci. Okolo 750 tisíc jich v roce 2017 po etnických čistkách vedených buddhistickými milicemi a armádou prchlo do Bangladéše. Přidali se tak ke zhruba 200 tisícům dalších Rohingů, které tam vyhnaly předchozí vlny násilí. Příval uprchlíků vedl bangladéšské úřady k výstavbě táborů, které jsou ale přeplněné a panují v nich špatné podmínky.