V Nepálu se zřítilo letadlo s 19 lidmi, nikdo nepřežil

Káthmándú - V nepálské metropoli Káthmándú se dnes krátce po startu zřítilo letadlo s 19 lidmi na palubě, z nichž nehodu nikdo nepřežil. Tříčlennou posádku tvořili Nepálci, mezi 16 pasažéry letících do oblasti nejvyšší hory světa Mount Everestu pak bylo podle agentury Reuters sedm Britů, pět Číňanů a čtyři Nepálci. Podle letiště v Káthmandú neštěstí způsobila srážka s ptákem.

Dvoumotorový vrtulový stroj Dornier patřící místní společnosti Sita Air se zřítil na jihozápadě Káthmándú. Trosky se po pádu na zem vzňaly. Příčina nehody není prozatím známá. Počasí však bylo pro let příznivé.

Stroj Dornier krátce po startu náhle zamířil k říčnímu břehu. „Hned po startu letečtí dispečeři zaznamenali nezvyklý manévr letadla. Když se jeden z nich zeptal na příčinu, pilot mu odpověděl, že se letoun střetl s ptákem. Zakrátko se stroj zřítil,“ řekl zástupce letiště v Káthmándú.

Ostatky všech obětí byly převezeny do nemocnice k pitvě. Policie se domnívá, že se piloti pokoušeli přistát nouzově na břehu řeky Manóhara, ale stroj začal hořet. Svědci na zemi slyšeli křik pasažérů a viděli letadlo vzplát těsně předtím, než dopadlo na zem.

„Jedna z žen, která byla na místě mezi prvními, řekla, že ještě po pádu bylo z letadla slyšet hlasy lidí. “Nemohli jsme ale na letadlo začít lít vodu, protože jsme se báli exploze motorů. Piloti se snažili nouzově přistát a kdyby se jim to podařilo, mohli jsme pasažéry zachránit," řekla.

Letadlo mířilo do městečka Lukla, které je branou k Mount Everestu. Lukla je proto populárním místem pro zahraniční turisty, kteří se odsud vydávají na vysokohorské túry.