V Egyptě gangy i policie pronásledují členy komunity LGBTQ+

Horizont ČT24: Homosexuály v Egyptě pronásledují gangy i policie (zdroj: ČT24)

Britská BBC získala důkazy o tom, jak egyptská policie na sociálních sítích pátrá po homosexuálech, využívá k tomu i seznamovací aplikace. Stejnou taktiku používají i kriminální gangy, které své oběti vydírají, bijí, zneužívají a jejich fotografie zveřejňují na internetu.

Jedna z obětí vydírání a ponižování, kterým v Egyptě čelí členové LGBTQ+ komunity, je i Leila. Před pěti lety ji útočníci donutili svléknout se a tančit, přitom ji bili a zneužili. Video pak zveřejnili na internetu, ale ještě předtím musela říct své pravé jméno. „Bylo to šest nejodpornějších hodin v mém životě. Mohla jsem zemřít. Byla jsem vystrašená k smrti,“ popsala Leila napadení.

Zločinecké skupiny v Egyptě lákají ke schůzkám homosexuály a další členy sexuálních minorit hlavně prostřednictvím seznamovacích aplikací jako je GRINDR nebo WhosHere. Získají jejich důvěru a pak je vydírají.

„Chtěl po mně peníze, já je ale neměl. Zavolal mým rodičům a video rozšířil po celém Egyptě,“ řekl Sajíd, který nyní žije bez rodičů, o svém synovi nechtějí nic vědět. I jim vyděrač zaslal citlivé video a požadoval po nich peníze. Mladý homosexuál trpí depresemi a téměř nevychází ven z bytu. Na nahrávce byl přinucen říct, že nabízí sex za peníze.

Homosexuály pronásleduje i egyptská policie

„Řekl mi, že půjdu do vězení, protože jsem homosexuál,“ vzpomíná Sajíd. Od výhrůžky není v Egyptě ke skutečnosti daleko. Stejnou taktiku totiž používá proti gayům i policie. Homosexualita v zemi sice zakázaná není, sex za peníze ale zákon trestá i několikaměsíčním vězením. Postih hrozí i zahraničním turistům.

K on-line sledování homosexuálů se veřejně hlásí i egyptská vláda. V roce 2020 ministerstvo vnitra přiznalo, že zřídilo speciální skupinu pro odhalování sexuálních večírků a schůzek homosexuálů. Prezentovat LGBTQ+ v televizi je zakázané. S výjimkou, kdy příspěvek označí chování členů komunity za nevhodné.