V Číně zabíjel výbuch v další chemičce

Jeden mrtvý a devět zraněných, to je bilance výbuchu a požáru v čínské chemičce. K explozi v továrně Runxing Chemical v provincii Šan-tung došlo v sobotu večer. Na místě zasahuje asi 150 hasičů a vyslány byly i chemické jednotky. Neštěstí se stalo jen 10 dní po ničivých explozích v čínském přístavu Tchien-ťin, při nichž zemřelo 121 lidí.

K explozi došlo v sobotu kolem deváté hodiny večerní místního času ve městě Zibo. Chemička se nachází pouhý kilometr od obytné čtvrti, k žádné kontaminaci ale údajně zatím nedošlo. Podle listu Peking Times v továrně skladují adipodinitril – bezbarvou tekutinu, z níž se při hoření uvolňují jedovaté plyny.

Podle zpravodaje BBC nabyly exploze v Šan-tungu a Tchien-ťin politického významu a hrozí, že zastíní čínské oslavy 70. výročí vítězství nad Japonskem ve druhé světové válce. 

Po smrtící explozi se ve společnosti zvedla vlna hněvu, která donutila čínské úřady ke slibu zlepšit bezpečnost průmyslových podniků. Jen minulý týden odhalila bezpečnostní prověrka továren v Pekingu problémy u 85 ze 124 továren – dvě z nich byly uzavřeny.

Provozovatelé chemičky v Tchien-ťinu jsou vyšetřováni kvůli ukládání nebezpečných chemických látek poblíž obytné zóny.