Tragický výbuch v Tchien-ťinu: Desítky mrtvých a stovky zraněných

Na nejméně 50 mrtvých stoupla bilance dvou mohutných výbuchů nebezpečného materiálu, které ve středu otřásly průmyslovou zónou čínského města Pin-chaj. Dalších 700 lidí bylo zraněno. Mezi mrtvými je i řada hasičů. Tlaková vlna v důsledku exploze napáchala škody až do vzdálenosti několika kilometrů. Čínská vláda vyhlásila stav ohrožení a přikázala oblast evakuovat.

Těsně před půlnocí místního času explodoval v přístavním skladišti průmyslové zóny Pin-chaj přepravní kontejner. Exploze vyvolala další výbuch v sousedních kontejnerech. První výbuch měl podle expertů sílu tří tun trinitrotoluenu, druhý byl mnohem větší a měl sílu 21 tun TNT. Ve skladišti bylo podle agentury Nová Čína uloženo "nebezpečné zboží", buď trhaviny, nebo zápalné látky. Majitelé ale údajně měli všechna potřebná povolení. Neštěstí nicméně budí pochyby, zda materiály byly bezpečně uloženy.

Skladiště vlastní firma Ruihai Logistics. Na své webové stránce uvádí, že má oprávnění k nakládání s nebezpečnými materiály a že ročně přepravuje asi milion tun nákladu. Námořní bezpečnostní úřad v Tchien-ťinu ale sdělil, že inspekce dodržování bezpečnostních pravidel před dvěma roky zjistila, že tato společnost porušila předpisy. Při kontrole 4325 kontejnerů byly v pěti případech zjištěny problémy s balením.

První jednotky hasičů byly na místo povolány už čtyřicet minut před výbuchem. To indikuje, že tam pravděpodobně vypuknul nějaký požár, který pak způsobil tu obrovskou explozi.
Tomáš Etzler
zpravodaj ČT

Bezpečnostní úřad rovněž uvedl, že v přístavu bylo zkontrolováno celkem více než 14 000 kontejnerů pěti firem. Závady inspekce odhalila u 29 z nich. Hlavním problémem bylo nedostatečné označení, že se jedná o nebezpečný materiál.

Exploze vyvolaly rozsáhlý požár, tlaková vlna napáchala škody do vzdálenosti několika kilometrů. Mezi mrtvými je i 12 hasičů z více než tisícovky těch, kteří byli nasazeni do boje proti plamenům. Oficiální tisková agentura Nová Čína uvedla, že 71 zraněných je ve vážném stavu.

Češi žijící v oblasti jsou v pořádku

„Nikdo z nás není zraněn,“ uvedl Martin Chvoj, který výbuch viděl ze vzdálenosti jednoho a půl kilometru. Informaci potvrdil následně i zástupce českého velvyslance v Pekingu Zbyněk Noha. „Jsme v kontaktu s českými rodinami v Tchien-ťinu,“ uvedl Noha. Doplnil, že se jedná o pracovníky čínské pobočky tuzemské firmy Home Credit. Ti se po explozi přesunuli do Tchien-ťinu. „Nevíme, jestli do ovzduší neunikly chemikálie. Proto jsme se Češi,  co tady bydlíme, po výbuchu sbalili a raději jsme se přemístili do Tchien-ťinu,“ vysvětlil Chvoj.

Neví se přesně, co je uvnitř skladu. Hašení požáru proto úřady pozastavily

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval místní úřady k plnému nasazení sil na záchranu zraněných a co nejrychlejší uhašení požáru. Místní úřady ale hašení požáru pozastavily a zdůvodnily to nedostatečnými informacemi o obsahu a množství nebezpečných látek ve skladišti.

Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera byl kolem místa neštěstí vytvořen dvoukilometrový pás, kam smí pouze zasahující složky. „Čínská vláda bere celou věc velmi vážně. Do průmyslové zóny vyslala 8000 vojáků z protichemických jednotek, kteří pomohou hasičům,“ poznamenal Etzler.

Očití svědkové vypověděli, že nejprve zahlédli obří ohnivý kotouč, po němž zazněl silný výbuch. Obyvatelé okolních obcí se údajně domnívali, že jde o zemětřesení. Okolní domy jsou bez elektrického proudu, tlaková vlna rozbila stovky oken. Požár v místě výbuchu dosahoval výše stovek metrů. Výbuch zaznamenaly i družicové snímky.

Město Tchien-ťin, kde žije zhruba 15 milionů obyvatel, je důležitou dopravní křižovatkou a průmyslovým střediskem se silnými hospodářskými vazbami na Peking. Od poloviny 19. století je významným přístavem a branou k čínské metropoli. Přístav sdělil, že i přes výbuch funguje normálně.

Průmyslová neštěstí nejsou v překotně se industrializující Číně ničím neobvyklým. Před rokem zabil výbuch v továrně na automobilové součástky ve východní Číně 75 lidí.

Vydáno pod