V Andalusii hoří. Úřady evakuovaly dva tisíce lidí

Kvůli rozsáhlému lesnímu požáru nechaly úřady na jihu Španělska evakuovat zhruba dva tisíce lidí. Informují o tom zahraniční agentury. S ohněm v regionu Andalusie bojují hasiči i vojáci, tři požárníci utrpěli zranění. Požár zasáhl asi dvacet kilometrů čtverečních těžce přístupného terénu. Situaci komplikuje vítr a horko.

Požár vypukl na úpatí hory Pujerra u města Benahavís zhruba 55 kilometrů západně od Málagy ve středu. Začal se velmi rychle šířit kvůli silnému větru a teplotám kolem 35 stupňů. Nárazy větru o rychlosti čtyřicet kilometrů za hodinu způsobovaly, že plameny postupovaly i o třicet metrů za minutu.

Představitel andaluské autonomní oblasti Elías Bendodo během čtvrtka uvedl, že se vítr zklidnil, což by mohlo práci hasičům ulehčit. Podle místopředsedy regionu Juana Marína umožní zlepšující se povětrnostní podmínky větší nasazení leteckých prostředků k hašení ohně.

Místní úřady nechaly evakuovat na dva tisíce lidí, deník La Vanguardia uvádí dva a půl tisíce evakuovaných. Většina z nich nalezla útočiště u příbuzných či v hotelech. „Tohle jsme ještě nezažili, v minulosti tu byly požáry únosné, bez problému. Loni jsme se evakuovat nemuseli, takže tohle je očividně rozsáhlejší požár,“ uvedl obyvatel Benahavísu Donald MacMichael.

S ohněm bojuje tisícovka hasičů, zasahuje i patnáct helikoptér a letadel. „Bohužel máme zprávy, že tři hasiči utrpěli popáleniny různého rozsahu a jeden z nich má popáleniny na 25 procentech těla,“ uvedl šéf regionu Andalusie Juanma Moreno.

Lesní požár na jihu Španělska se přes noc vymkl kontrole. Úřady nařídily evakuaci (zdroj: EBU)

Meteorologvé očekávají teplejší a sušší léto

Loni v záři postihl oblast rozsáhlý požár, který zničil na osm tisíc hektarů porostu a vyžádal si život jednoho hasiče.

Úřady se obávají, že počet a rozsah lesních požárů letos vzroste. Ve své dlouhodobé předpovědi meteorologická služba Aemet tvrdí, že letní měsíce budou pravděpodobně teplejší, než kolik je dlouhodobý průměr, a také sušší. Španělsko navíc od října loňského roku zaznamenalo i výraznější pokles srážek.

Španělsko také zažilo jeden z nejteplejších květnů za posledních padesát let. Podobné výsledky vykázalo i sousední Portugalsko, kde byl květen s průměrnou teplotou bezmála 26 stupňů nejteplejší od roku 1931, uvedli místní meteorologové. Portugalsko rovněž zažilo výrazný pokles srážek a podle odborníků 97 procent jeho území trpí vážným suchem.