Útočníka z Londýna přemohli kolemjdoucí pomocí rohu narvala nebo hasicího přístroje

Události: Londýňané reagují na páteční vraždu (zdroj: ČT24)

Terorista, který v pátek v Londýně zabil nožem dva lidi, byl v roce 2012 odsouzený za přípravu teroristických činů. Oznámila to v noci na sobotu londýnská policie. Ta už v souvislosti se zločinem nehledá další podezřelé. Útočníka na místě zastřelila policie. Vychází také najevo, že předtím ho zneškodnili pohotoví kolemjdoucí za pomoci překvapivých předmětů.

Na jednom z videí hojně sdílených na sociálních sítích je vidět, jak jeden z mužů stříká na útočníka hasicím přístrojem, zatímco druhý se ho snaží přemoci rohem z narvala. Ten sebral v blízké budově Fishmonger's Hall, kde se terorista účastnil semináře resocializačního programu pro odsouzené a odkud zahájil svůj útok. Polský kuchař jménem Lukasz strhl asi 1,5 metru dlouhý roh ze zdi v této budově.

Jedním z těch, kteří útočníka zastavili, byl i James Ford odsouzený v roce 2004 za vraždu mladé ženy, který se též účastnil semináře pro odsouzené.

Dalším hrdinou je Thomas Gray, který pomohl vyrazit útočníkovi z ruky jeden z nožů. „Trénoval jsem rugby a tam je pravidlo, když je v tom jeden, jdou všichni,“ řekl médiím Gray. „Udělal jsem jen to, co by udělal každý Londýňan,“ dodal. Popsal, že v pátek projížděl po mostě London Bridge, když najednou uviděl lidi, jak v panice prchají. Zastavil auto a utíkal pomoci.

Když Gray dorazil k útočníkovi, byl už povalený na zemi. „Měl dva nože, každý v jedné ruce,“ popsal Gray. „Dupl jsem mu na levé zápěstí a někdo další pak odkopl jeden z nožů pryč. Chtěl jsem nůž zvednout a v tom jsem slyšel policistu, jak říká: Má bombu,“ dodal Gray. Podle policie se později ukázalo, že to byla vesta s atrapou výbušniny.

Podmínečně propuštěný

Osmadvacetiletého Usmana Khana poslal soud v roce 2012 za mříže za plánování bombových útoků, mimo jiné na londýnskou burzu. Byl podmínečně propuštěn na svobodu loni v prosinci a podle britských médií měl elektronický náramek.

Deník Guardian v sobotu napsal, že byl tehdy odsouzen spolu s dalšími extremisty, kteří plánovali útoky na londýnskou burzu či Westminsterské opatství. Na ručně napsaném seznamu jejich cílů byl podle britských médií i nynější premiér Boris Johnson, který byl tehdy londýnským starostou. Skupina se podle některých médií inspirovala teroristickou sítí al-Káida.

Náměstek ministra bezpečnosti Brandon Lewis rozhlasu BBC řekl, že je třeba prověřit systém, který umožňuje propustit z vězení odsouzené za takové činy. Kritizoval ho i bývalý velitel britského protiteroristického úřadu Chris Phillips. „Odsoudíme lidi za velmi, velmi závažné trestné činy a pak je pustíme do společnosti, když jsou stále radikalizovaní,“ uvedl podle BBC a přirovnal takový postup k „ruské ruletě s lidskými životy“.

Premiér Johnson na místě útoku řekl, že plánuje zpřísnění trestů pro odsouzené pachatele závažných trestných činů. Označil za chybu, že odsouzení teroristé mohou vězení opustit předčasně.

Před pátečním zločinem byl na převýchově

Usman Khan, nedatované foto
Zdroj: ČTK

Khan spáchal útok nožem v pátek odpoledne na London Bridge. Zranil nožem několik lidí, z nichž dva zemřeli. Jeden ze zraněných je v kritickém, ale stabilizovaném stavu, uvedl v sobotu server BBC s odvoláním na nemocniční zdroje.

Předtím se podle Guardianu účastnil poblíž konference jako člen převýchovného programu pro vězně podporovaného Cambridgeskou univerzitou. Akce se účastnily desítky lidí, včetně studentů a bývalých vězňů.

Britská policie též uvedla, že prohledává Khanovo bydliště ve středoanglickém hrabství Staffordshire. Tam se ujistila, že byl jediným útočníkem a nikoho dalšího nehledá.

Khanova rodina pochází z Pákistánu, on sám se podle BBC narodil ve městě Stoke-on-Trent ve Staffordshire.

Politici přerušili kampaň

Premiér Johnson už v pátek oznámil, že do ulic nasadí více policistů z preventivních důvodů. Vyslovil se také pro přísnější tresty pro teroristy. „Je chybou umožnit vážným a násilným zločincům předčasné propuštění z vězení a je velmi důležité, abychom tento zvyk opustili a abychom prosazovali odpovídající tresty pro nebezpečné zločince, zejména pro teroristy,“ řekl.

Předseda konzervativců kvůli útoku pozastavil kampaň před parlamentními volbami, které se konají 12. prosince. Totéž udělali i opoziční labouristé.

Agentura Reuters připomněla, že Británie začátkem listopadu po pěti letech snížila stupeň rizika ohrožení terorismem z druhého nejvyššího, „vážného“, na třetí „značné“. Tento stupeň na pětiúrovňové škále znamená, že hrozba atentátu „je pravděpodobná“, předtím byla „vysoce pravděpodobná“.