USA slaví Den nezávislosti. Trump slíbil tanky, stíhačky a ten největší ohňostroj

Spojené státy slaví svůj hlavní státní svátek – Den nezávislosti. Oslavy ve Washingtonu, do jejichž příprav se zapojil i prezident Donald Trump, ale vyvolávají mezi demokraty obavy. Těm se nelíbí jejich nákladnost a obávají se, že Trump ze svátku na účet daňových poplatníků učiní svůj předvolební mítink.

Trump slíbil, že oslavy budou nezapomenutelné. „To jste ještě nezažili. Bude to výjimečné, doufám, že přijde hodně lidí, bude to o této zemi, je to pocta Americe,“ řekl Trump, který opakovaně washingtonské oslavy Dne nezávislosti označuje za poctu Americe.

„Budu tam také, chystám se říci pár slov, nad hlavami budeme mít letadla, nejlepší stíhačky na světě a i jiné letouny. Budou tam také nějaké tanky,“ dodal. „S tanky musíte být hodně opatrní, protože silnice obvykle nemají těžké tanky rády. Takže je musíme dát jen do určitých míst,“ podotkl.

Tanky pro Trumpovu oslavu Dne nezávislosti
Zdroj: Go Nakamura/ČTK/ZUMA

Trump také přislíbil, že připravovaný ohňostroj bude ten největší, jaký kdy lidé 4. července viděli. Pyrotechnická show bude složena ze dvou částí. První bude odpálena u Lincolnova památníku a bude trvat asi dvacet minut. Následovat bude stejně dlouhý ohňostroj v přilehlém parku West Potomac, který má stát přes 250 tisíc dolarů (5,6 milionu korun).

Trump podle amerických médií dlouho toužil uspořádat ve Washingtonu vojenskou přehlídku, v plánu byla na loňský 10. listopad u příležitosti Dne veteránů. Nakonec ale byla odložena poté, co odhady na její zorganizování činily až 90 milionů dolarů (dvě miliardy korun).

Zatímco američtí prezidenti se tradičně drželi během Dne nezávislosti v ústraní, neboť svátek je vnímán jako nepolitická akce, Trump chce stát v centru dění.

Přelet prezidentského boeingu, stíhačky i akrobatické letky

A to se spolu s nejasnými náklady nelíbí demokratickým zákonodárcům. Americká média oslovila odborníky a své zdroje ve vládních úřadech, aby si učinila obrázek o celkovém účtu.

Dějištěm oslav ve Washingtonu bude tradičně parková promenáda National Mall, o kterou se stará správa amerických parků (NPS). Ta podle informací deníku The Washington Post k organizaci oslav převedla zhruba 2,5 milionu dolarů (56 milionů korun) z rekreačních poplatků a ze vstupného. Tyto peníze jsou přitom primárně určeny k údržbě národních parků a památníků po celých USA.

The Washington Post upozornil, že zmíněných 2,5 milionu dolarů jsou jen zlomkem celé sumy. Trump slíbil mimo jiné přelet prezidentského letounu Boeing 747, který v přítomnosti hlavy státu na palubě nese volací znak Air Force One. Letová hodina tohoto speciálu stojí podle profesora ekonomie Andrewa Sherboa z univerzity v Denveru 205 tisíc dolarů (4,6 milionu korun).

Air Force One
Zdroj: ČT24/Radek Bathory

Ohlášené jsou i stíhačky F-35, jejichž letová hodina přijde na nejméně 20 tisíc dolarů, uvedla americká rozhlasová stanice NPR. Agentura AP s odvoláním na letectvo napsala, že letová hodina bombardéru B-2, který návštěvníci rovněž uvidí, stojí 122 311 dolarů (2,7 milionu korun). Tento bombardér do Washingtonu poletí ze základny ve státě Missouri, kam se poté vrátí. K vidění budou i stíhačky F-22, u nichž hodina letu stojí přes 65 tisíc dolarů (1,4 milionu korun).

Mnohem levněji, konkrétně na šest tisíc dolarů (135 tisíc korun), vyjde akrobatická letka námořnictva Blue Angels. Sherbo, který dříve působil v Pentagonu, to vysvětlil tím, že přehlídky jsou zařazeny jako součást tréninků leteckých akrobatů.

Nemalé náklady si vyžádá uzavření Reaganova národního letiště, které obsluhuje hlavní město a které leží v těsné blízkosti centra americké metropole. Letiště bude mimo provoz zhruba 90 minut během Trumpova projevu a přeletů.